25.03.2011, 13:14

U Rijeci održano svečano potpisivanje novih pet ugovora iz programa PoC


U Rijeci, 04. ožujka 2011. u prostorijama Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci održano je svečano potpisivanje pet ugovora o sufinanciranju iz programa PoC (Program provjere inovativnog koncepta) Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske – BICRO. Novih pet korisnika sredstava iz Programa su Medicinski fakultet (2), Tehnički fakultet (1) i Filozofski fakultet (1) te tvrtka Dingo d.o.o. iz Splita. Dodijeljenim sredstvima financiraju se provjera i zaštita intelektualnog vlasništva, demonstracija tehničke izvedivosti i izrada funkcionalnog prototipa radi buduće komercijalizacije inovacija.

Potpisivanju ugovora su pored predstavnika Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci i BICRO-a nazočili predstavnici odabranih sastavnica Sveučilišta u Rijeci s voditeljima projekata te predstavnik tvrtke Dingo d.o.o. iz Splita.

Nazočnima su se uvodnim govorima obratili predstavnici institucija i poduzeća, potpisnici ugovora, i to gospoda Boris Golob, direktor Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci d.o.o. (STeP Ri); Dalibor Marijanović, direktor BICRO-a; prof. dr. sc. Alan Šustić, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i voditelji projekta prof. dr. sc. Darko Manestar i dr. sc. Sanja Štifter; dr.sc. Predrag Šustar, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i voditelj projekta dr. sc. Marko Mušanović; prof. dr. sc. Goran Turkalj,  dekan Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i voditelj projekta prof. dr. sc. Saša Zelenika; gospodin Željko Ljubić, direktor poduzeća Dingo d.o.o.

Ipred STeP Ri ugovore o korištenju 892 tisuća kuna bespovratnih sredstava iz Programa potpisao je Boris Golob, a na strani BICRO-a direktor Dalibor Marijanović. Tom prilikom direktor BICRO-a govorio je o koristima PoC programa i da sve veći interes za sufinanciranje iz programa pokazuje da je gospodarska i znanstvena zajednica prepoznala važnost prijave na programe BICRO-a kako bi doveli svoje inovacije i rezultate istraživanja do tržišta. Viša izvršna direktorica Sektora za istraživanje i razvoj dr. sc. Ivana Nagy istaknula je da je u drugom natječaju pristiglo 85 prijava iz svih dijelova Hrvatske od kojih je odobreno 25 za daljnje financiranje. Ukupan iznos financiranja iz programa iznosi 4,6 milijuna kuna dok će privatni sektor sufinancirati sa 2,5 milijuna kuna.

Nakon svečanog potpisivanja ugovora nazočnima je prezentiran uspješno završen projekt iz prvog kruga financiranja iz PoC programa poduzeća Neo Eco.