26.11.2010, 13:50

SVJETSKA PREMIJERA MOTORNOG BRODA SUFINANCIRANOG OD BICRO-A

U Biogradu se u marini Kornati od 21. – 24. listopada 2010. pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture održao 12. Međunarodni nautički sajam "Biograd Boat Show 2010", jedan od najvećih nautičkih salona u Hrvatskoj.

Na sajmu se predstavilo preko 170 izlagača s 200 brodova. Zadarski SAS Vektor, poduzeće s dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji brodova, na Sajmu je imao svjetsku prmijeru motornog broda Adriana 36.

Poslovno-inovacijski centar Hrvatske – BICRO je poduzeću SAS Vektor za istraživačko razvojne aktivnosti tijekom 2009. i 2010. godine odobrio financiranje projekta u visini od 1,8 milijuna kuna. Nakon uspješno završene prve faze projekta koja je uključivala razvoj i dizajn plovila (financirane u lipnju 2009. s 900 tisuća kuna), poduzeću je odobreno u svibnju 2010. financiranje druge faze projekta za izradu prototipa plovila također u visini od 900 tisuća kuna. Pomoć poduzeću u realizaciji projekta razvoja brodske forme i izgradnje prototipnog plovila osigurao je Brodarski institut iz Zagreba. Pri razvoju brodice koristila su se najsuvremenija dostignuća u oblikovanju brodskih formi.

Na tržištu Hrvatske i Europe značajan interes korisnici pokazuju za sportska motorna plovila jer objedinjuju komfor, brzinu, pouzdanost na moru i visoka tehnička rješenja (od navigacije i upravljanja do zabavne elektronike i računarstva). Pružanje podrške kvalitetnim domaćim proizvođačima polučuje dugoročne pozitivne učinke kako na gospodarski razvoj regije, tako i zadržavanje, opstanak i povratak stanovništva na otoke i u manje gradove priobalja i unutrašnjosti. Na tim se lokacijama pretežito nalaze mala brodogradilišta koja predstavljaju središte gospodarskog razvitka i života tih područja.