25.03.2011, 13:15

Svečano potpisivanje novih ugovora iz drugog kruga programa PoC


U Zagrebu, 8. ožujka 2011. u velikoj  dvorani (Auli) Sveučilišta u Zagrebu potpisano je jedanaest novih ugovora vezano uz financiranje projekata prijavljenih u drugom krugu provedbe programa Provjere inovativnog koncepta – PoC (engl. Proof of Concept). Riječ je o potpisivanju ugovora za projekte koje će ostvariti istraživači sa četiri sastavnice Sveučilišta u Zagrebu (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Građevinski fakultet, Agronomski fakultet, Prehrambeno-biotehnološki fakultet), Instituta Ruđer Bošković, Instituta Hrvoje Požar, Instituta za oceanografiju i ribarstvo te tvrtke Timeco d.o.o. i Fotosoft d.o.o. Za 10 projekata prijavljenih preko Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu osigurana su sredstva u iznosu od oko 5 milijuna kuna, od čega će šest
projekata sastavnica Sveučilišta u Zagrebu biti financirana s oko tri milijuna kuna.

Ugovore o financiranju projekata iz sredstava drugog kruga PoC programa potpisli su rektor Sveučilišta u Zagrebu
prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, direktor Poslovno- inovacijskog centra Hrvatske - BICRO d.o.o. Dalibor Marijanović, čelnici institucija na kojima se
projekti izvode i njihovi voditelji te predstavnici poduzeća.

Uz rektora Sveučilišta u Zagrebu i direktora BICRO-a prisutnima se obratio voditelj Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr.sc. Srđan Novak i ravnatelj Uprave za znanost pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa dr.sc. Hrvoje Meštrić.

Nakon svečanog potpisivanja ugovora prof. dr.sc. Vedran Bilas sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu prisutne je upoznao sa svojim iskustvima rada na projektu koji je financiran u prvom krugu provedbe Programa provjere inovativnog koncepta.

Program Provjere inovativnog koncepta – PoC financiraju Vlada Republike Hrvatske i Svjetska banka, a pokrenut je u suradnji s partnerima: Uredom za transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Znanstveno-tehnologijskim parkom Sveučilišta u Rijeci – SteP Ri, Tehnološkim parkom Varaždin, Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje u okviru Regionalne razvojne agencije Međimurje – REDEA i TERA Tehnopolisom iz Osijeka.

Program bespovratnim sredstvima u iznosima od 35.000 do 350.000 kuna po projektu, financira provjeru i zaštitu intelektualnog vlasništva, demonstraciju tehničke izvedivosti i izradu funkcionalnog prototipa. Iz Programa je moguće financirati do 75% ukupnih troškova. Ostatak od najmanje 25% natjecatelj treba osigurati iz vlastitih ili drugih izvora. Smisao provjere inovativnog koncepta je utvrditi tehničke karakteristike i komercijalni potencijal rezultata istraživanja, čime će se premostiti jaz između istraživanja i razvoja i tržišta. Program provjere inovativnog koncepta podupire predkomercijalne aktivnosti istraživača i poduzetnika na putu razvoja novih proizvoda, usluga i tehnoloških procesa, s ciljem pružanja potpore u ranoj fazi razvoja inovacije, kako bi se pomogao i usmjerio daljnji razvoj i smanjio rizik investicije u kasnijoj fazi.

 

Poslovno-inovacijski centar HrvatskeBICRO osnovala je Vlada RH 1998. godine radi provedbe Vladinih programa potpore tehnološkom razvoju kao središnju ustanovu za razvoj i unaprjeđenje inovacijskog i tehnologijskog sustava.

BICRO je ključna organizacija u nacionalnom inovacijskom sustavu čije je osnovna uloga u razvoju i provedbi programa državne potpore i tehnologijskog razvoja kao generatora održivog rasta i na znanju utemeljenog gospodarstva sposobnog za ravnopravno sudjelovanje na globalnom tržištu.

Vlada RH je kroz programe čija je provedba povjerena Poslovno-inovacijskom centru Hrvatske – BICRO., uložila od 2007. godine do danas preko 180 milijuna kuna u poduzetništvo utemeljeno na inovacijama i novim tehnologijama. BICRO je i nacionalni partner u Europskoj poduzetničkoj mreži Hrvatske (EEN - Enterprise Europe Network) koja pruža potporu malim i srednjim tvrtkama u pronalaženju puta k jedinstvenom tržištu Europske Unije, pristupu informacijama i uslugama, te transferu tehnologije, znanja i inovacija.