26.01.2021, 08:50

SPINTeams – Od ideje do tržišta kroz mentorstvo i poduzetničke timove

Sveučilišta su u većini slučajeva glavni izvor inovativnih rješenja i ideja koja imaju potencijal komercijalizacije. Mnoge su start-up i spin-off tvrtke osnovane u sklopu europskih sveučilišta, ali kada se razviju do faze održivosti i potencijalnog daljnjeg rasta, nakon tri godine više od 50% start-up tvrtki propadne. Takve tvrtke uglavnom nemaju kapacitet za daljnji rast i profitabilnost. Ali neuspjeh se gotovo uvijek izravno povezuje s osnivačima ovakvih tvrtki: nedostatak poduzetničkih vještina, vještine osnivača i ostalih zaposlenika se ne nadopunjuju, nedostatak sposobnosti osnivača u pronalasku potpornih institucija i međunarodnih partnera za širenje poslovanja na međunarodnom tržištu.

TERA Tehnopolis je od 1. siječnja ove godine konzorcijski partner u projektu SPINTeams koji ima za cilj unaprjeđenje poduzetničkih vještina budućih poduzetnika i visokoškolskih institucija, kao i njihovih postojećih i budućih start-up i spin-off tvrtki s krajnjim ciljem postizanja rasta i dugoročnosti.

Kako bi navedeno ostvarili, konzorcijski partneri provode sljedeće projektne aktivnosti:

  • - edukacija profesora visokoškolskih institucija koji će postati treneri za poduzetništvo,
  • - provođenje kompletnog treninga za poboljšanje poduzetničkih vještina namijenjenog naprednim studentima, doktorandima i istraživačima (budućim poduzetnicima ili osnivačima start-up i spin-off tvrtki),
  • - priprema priručnika i uputa koji će se koristiti kao edukativni materijali na treninzima koji su namijenjeni profesorima i budućim poduzetnicima,
  • - izgradnja zajedničke edukativne međunarodne platforme u cilju poticanja međunarodne suradnje, timskog rada, umrežavanja i mentorstva.

Konzorcij je sastavljen od ukupno deset projektnih partera, a glavni projektni partner je Trgovinska i industrijska komora Terrassa iz Španjolske. Projekt traje do 2023. godine i financiran je kroz program Erasmus+.