23.10.2009, 11:15

Smanjivanje birokratskih tereta: Pregled napretka Europske komisije

Regulatorno okruženje u kojem djeluju poduzetnici utječe na njihovu konkurentnost, sposobnost rasta i s time na stvaranje radnih mjesta. Smanjivanjem birokracije Komisija želi pomoći poslovnim ljudima i poduzetnicima u poboljšanju njihove konkurentnosti, imajući na umu održivi razvoj i socijalna prava.

Na temelju prijedloga Europske Komisije iz 2007 godine, Europska unija postavila je pred sebe ambiciozan cilj smanjenja administrativnih troškova koje nameće zakonodavstvo EU-a za 25% do 2012. godine.

EK objavila je pregled napretka koji je ostvaren do sada kao i sektorske planove smanjenja troškova za 13 prioritetnih područja. Ukupno, mjere koje je predložila Komisija i one koje su u pripremi omogućiti će poduzetnicima uštedu od oko 40,4 milijarde EURA od 123,8 milijarde eura troškovima birokracije. Mjere koje je predložila Komisija i one koje čije je usvajanje od strane Europskog parlamenta i Vijeća u tijeku dodati će još 30,7 milijarde eura na taj iznos. 

Pripreme za daljnje smanjenje troškova dovelo bi do predstavljanja novih mjera kojima bi se dodatno smanjili troškovi od najmanje 2,1 milijarde eura. Sada je to u rukama su - zakonodavaca kako bi se osiguralo da tvrtke osjete razliku na terenu.

EU program smanjivanja administrativnog tereta dovesti će do ukupnog smanjenja troškova od 40,4 milijarde eura (33% od procijenjenih troškova), a trebao bi stupiti na snagu, ako se svi prijedlozi Komisije usuglase sa Vijećem i Parlamentom. To se posebno odnosi na dva glavna prijedloga, donesena početkom ove godine, jedan u području PDV-a kojima je cilj olakšavanje e-računa (u vrijednosti 18 mlrd eura), a drugi na području Zakona o trgovačkim društvima, izuzimajući mikro-subjekte iz računovodstvenih obveza (u vrijednosti EUR 7 mlrd).