29.07.2011, 12:18

Smanjenje emisija CO2 iz automobila uz pomoć eko inovacija

Automobilska industrija imati će veće poticaje za ulaganja u nove tehnologije koje smanjuju emisije CO2 iz novih automobila zahvaljujući novom zakonodavstvu koje je Europska komisija usvojila ovaj ponedjeljak.

Uredba omogućuje proizvođačima automobila dobivanje kredita za CO2 emisije ukoliko nove automobile opreme s odobrenim "eko-inovacijama" koje smanjuju emisije. Krediti će pomoći industriji u dostizanju cilja ograničavanja emisija CO2 iz novih automobila na prosjek od 130 grama/ kilometru do 2015. Eko-inovacijama moći će se smanjiti iznos emisija za do 7 g CO2/km.

Prema Uredbi, tehnologija može ući u kategoriju eko-inovacije ako je nova na tržištu, značajno doprinosi uštedama CO2 i na drugi način ne ulazi u obzir pri određivanju emisija CO2 iz vozila. Tehnologija bi također trebala doprinijeti poboljšanju pogona vozila ili smanjenju potrošnje energije uređaja koji su obvezni, bez ugrožavanja sigurnosti samog vozila. To znači da primjerice solarne ploče koje pretvaraju sunčevo svjetlo u električnu energiju potencijalno mogu biti uzete u obzir kao eko-inovacije, dok energetski učinkovit audio sustav u automobilu ipak ne bi ušao u navedenu kategoriju.

Komisija će procijeniti zahtjeve koje podnesu proizvođači automobila i dobavljači dijelova te donijeti odluke o odobravanju generičkih eko-inovacija. Stvarne uštede CO2 kroz eko-inovacije biti će certificirane u svakom pojedinačnom modelu kao dio postupka odobrenja tipa vozila.

Pozadina

EU zakonodavstvo zahtjeva do 2015. emisije CO2 iz svih novih automobila registriranih u EU ne smiju prelaziti 130 grama/km, što je za petinu niže od razina dozvoljenih u 2007. Ovaj cilj će se postupno uvoditi pa će tako 65% svih novoregistriranih automobila već 2012. morati biti usklađeno sa zahtjevima, brojka će rasti na 75% u 2013., 80% u 2014. i 100% u 2015. godini. Proizvođači čiji vozni park od 2012. u prosjeku prelazi granicu morati će plaćati dodatnu kaznu za svaki registrirani automobil.

Komisija će razviti detaljne tehničke upute o tome kako bi tvrtke trebale pripremiti prijave s ciljem priznavanja njihovih eko-inovacija.

 

Izvor/Autor: Europa.eu, Europa Press Releases – RAPID / © Portal croenergo.eu (Tomislav Marjanović)