10.03.2011, 16:08

Savjetodavne usluge u području zaštite okoliša za malo i srednje poduzetništvo – projekt GREEN

            Projekt GREEN, punog naziva „GReening business through the Enterprise Europe Network“, je europski projekt pokrenut iz potrebe za poboljšanjem ekoloških performansi malih i srednjih poduzeća u Europi. Predviđeno trajanje projekta je 24 mjeseca u periodu od 2010. do 2012. godine, a financira se iz programa CIP / EIP (Entrepreneurship and Innovation) .

            Za provedbu projekta u Hrvatskoj je zadužen TERA TEHNOPOLIS, d.o.o., a ostale zemlje članice konzorcija u projektu su Italija, Rumunjska, Grčka, Bugarska, Slovenija, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Srbija i Turska.

            GREEN u svojoj provedbi uspostavlja mrežu lokalnih sustava za koordiniranje tzv. „pružateljima ekoloških usluga“ kako bi se malim i srednjim poduzećima omogućio pristup besplatnim ili vrlo povoljnim uslugama i edukaciji. Na taj način se osigurava potpora za sticanje novih znanja i ekološke svijesti, uz poboljšanje ekoloških performansi proizvodnje, nove poslovne mogućnosti i porast ugleda poduzeća uključenih u projekt. U tu svrhu, u Ljubljani je održan trodnevni trening u području zaštite okoliša. Partneri uključeni u projekt su prošli edukaciju za pružanje savjetodavnih usluga u spomenutom području. Projekt je prvenstveno usmjeren prema prehrambenoj industriji i proizvodnji građevinskog materijala. Navedeni primjeri industrije imaju vrlo velik utjecaj na stanovništvo, a prepuni su problema poput velikih količina otpada i velike potrošnje energije.

            Sljedeći korak u provedbi je sklapanje ugovora sa tvrtkama koje su aktivne u području zaštite okoliša kako bi i same pružale savjetodavne usluge na spomenutu temu. Stoga svi zainteresirani koji se žele uključiti u projekt, posebice poduzetnici koji trebaju informacije na spomenute teme, mogu nas kontaktirati na tel: 031/251-000 ili mail: ured@tera.hr. Više informacija možete pogledati na www.green-eu.net.