10.11.2010, 09:56

Radionica o procedurama javne nabave za radove sukladno pravilima Europske unije u RH

U organizaciji Europske poduzetničke mreže Hrvatske u HGK-ŽK Rijeka je dana 25. listopada 2010. godine održana Radionica o procedurama javne nabave za radove sukladno pravilima Europske unije u Republici Hrvatskoj. Radionica je bila namijenjena svim tvrtkama, prvenstveno iz sektora graditeljstva, koje imaju interesa za javljanje na natječaje za pružanje usluga (projektiranje, izrada tehničke dokumentacije, supervizija), izvođenje radova pod projektima koji su financirani iz pretpristupnih fondova EU u Republici Hrvatskoj i drugim zemljama korisnicama pretpristupnih fondova EU.

Edukaciju su održali iskusni stručnjaci iz tvrtke Razbor d.o.o., gđa Andrijana Parić i gdin Zoran Šimić Misirlić, koji su posljednjih nekoliko godina davali savjetodavnu pomoć u procedurama javne nabave za EU projekte tijelima državne uprave (ministarstvima i vladinim uredima), županijama, gradovima i općinama te tvrtkama.

Radionicom su obuhvaćena sva pravila i procedure koje institucije i tvrtke u Republici Hrvatskoj moraju poštivati i provoditi pri korištenju sredstava iz pretpristupnih fondova Europske Unije.

Tako je u uvodnom dijelu, nakon pozdravnog govora gdina Vinka Mičetića, predsjednika HGK-ŽK Rijeka, objašnjeno što je zapravo proces javne nabave, koji su osnovni principi javne nabave po pravilima Europske unije te koja su osnovna pravila javne nabave za usluge, robe i radove. Uslijedilo je upoznavanje s procedurama javne nabave prema vrstama ugovora i vrstama natječaja s obzirom na novčane iznose, a ukratko je predstavljen  i postupak objave natječaja, evaluacije tendera i dodjele ugovora.

Kroz teoretski dio, primjere natječaja i natječajne dokumentacije i tri vježbe 29 predstavnika tvrtki, komunalnih društava i institucija iz Primorsko-goranske županije (Ekoplus d.o.o., Euromodul d.o.o., Ivet d.o.o., Tekol Teri d.o.o., Komunalac d.o.o. Opatija, Vodovod i čistoća Cres Mali Lošinj d.o.o., Grad Rijeka itd.)  bilo je potaknuto na vrlo aktivno sudjelovanje u radionici, posebice u dijelu pripreme tender dokumentacije.

 

Javne nabave_Z.Misirilic