11.10.2010, 15:30

Približava se Europski parlament poduzetništva 2010.!

Drugi  "Europski parlament poduzetništva" (European Parliament of Enterprises), u organizaciji Eurochambresa, Udruženja gospodarskih komora čija članica je i Hrvatska gospodarska komora, održat će se 14. listopada 2010. u prostorijama Europskog parlamenta u Bruxellesu u Belgiji.

"Europski parlament poduzetnika" koji se održava svake dvije godine (prvi je održan 2008. godine), prvi je događaj ovakve vrste koji pruža gospodarstvenicima priliku da izraze svoje mišljenje o političkim pitanjima koji se direktno odnose na njihovo poslovanje.

751 poduzetnik iz 27 zemalja članica EU i 24 poduzetnika iz zemalja ne-članica EU imat će priliku na jedan dan osjećati se kao zastupnici u Europskom parlamentu, koji je sam po sebi simbol demokracije, te raspravljati i glasovati o političkim rezolucijama, baš kao što to čine pravi zastupnici Europskog parlamenta!

Hrvatska gospodarska komora, kao članica Eurochambresa ima pravo na sudjelovanje dvoje predstavnika u svojstvu promatrača. Na ovogodišnjem Europskom parlamentu poduzetništva hrvatsko gospodarstvo predstavljat će Boris Krstanović, izvršni direktor tvrtke Multilink te Želimir Feitl, generalni direktor tvrtke Kaplast d.d.

Europski parlament poduzetnika otvorit će predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek, presjednik Europskog Vijeća Herman Van Rompuy te predsjednik Eurochambresa Alessandro Barberis, dok će zatvaranju nazočiti i belgijski premijer Yves Leterme.

Europski parlament poduzetnika podijeljen je u tri tematske cjeline na kojima će se raspravljati o trenutnim problemima s kojima se suočavaju gospodarstvenici.

  • Sesija 1: „Uvjeti“ – raspravljat će se o ekonomskoj krizi, politici EU prema malom i srednjem gospodarstvu te pravima potrošača. Sudjeluju Antonio Tajani, potpredsjednik Europske komisije za industriju i poduzetništvo i Pervenche Berès, zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja.
  • Sesija 2: „Resursi“- raspravljat će se o kašnjenju naplate, edukaciji, tržištu rada, okolišu i energiji. Sudjeluje Herbert Reul, zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik Odbora za industriju, istraživanje i energiju.
  • Sesija 3: „Tržište“ – bit će riječi o kompanijskim politikama, međunarodnim odnosima, sporazumima u trgovini te pristupu tržištu. Sudjeluju Karel De Gucht, europski povjerenik za trgovinu i Malcolm Harbour, zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača.

Cilj ove manifestacije je pružiti priliku poduzetnicima, pravim akterima gospodarskog rasta u Europi, da kreatorima politika iz prve ruke kažu što poslovna zajednica očekuje od njih u budućnosti. Poduzetnici će imati jedinstvenu priliku raspravljati s visokim predstavnicima EU institucija. Cilj Europskog parlamenta poduzetnika je također povećati razumijevanje zakonodavaca EU za potrebe, brige i izazove s kojima se poduzetnici svakodnevno  suočavaju te omogućiti poduzetnicima bolje razumijevanje ciljeva Europske unije i uloge svake pojedine institucije u zakonodavnom procesu.

Detaljnije informacije o događaju dostupne su na internetskoj stranici www.parliament-of-enterprises.eu