02.02.2011, 09:33

Predstavljena Europska mreža žena ambasadorica poduzetništva „EntrepreneurSHEp Croatia“

Prezentacije s događanja: na dnu teksta

Projekt Europska mreža žena ambasadorica poduzetništva „EntrepreneurSHEp Croatia“ predstavljen je 1. veljače u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore. Projekt se realizira u okviru programa CIP – Programa Unije za konkurentnost i inovacije – potprograma CIP EIP, koji će trajati 24 mjeseca. Koordinator projekta je Hrvatska gospodarska komora, a partneri su Tera Tehnopolis d.o.o iz Osijeka, Tehnološki park Varaždin – TPV i Visoka škola za ekonomiju poduzetništvo i upravljanje „Nikola Šubić Zrinski“ iz Zagreba. Na skupu je predstavljeno svih 30 hrvatskih ambasadorica poduzetništva iz pet regija.

Otvarajući skup, predsjednik HGK Nadan Vidošević naglasio je kako žene čine 52 posto populacije, a 60 posto nezaposlenih su žene. Na svim razinama 1,75 milijuna ljudi u Hrvatskoj sredstva prima iz proračuna, a poduzetništvo nije zaživjelo u onoj mjeri kako bi se to željelo. Vanjski dug za nekoliko će godina dosegnuti 60 milijardi eura, a tradicionalni će model generacijske solidarnosti prerasti u budućnosti u javni dug, koji će se kroz poreze javljati kao problem tvrtkama. Od važnosti je i pitanje useljeničke politike, čiju je inicijativu pokrenula HGK. Borba za afirmaciju ženskog poduzetništva potrebna je na svim razinama, a osobito je važna u području edukacije, istaknuo je Vidošević dodavši kako je kroz edukaciju potrebno početi stvarati poduzetničku svijest od najranijih dana.              

Državna tajnica za poduzetništvo Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Tihana Kraljić podsjetila je na lani donesenu Strategiju razvoja poduzetnica u RH te da je za razvoj ženskog poduzetništva od 2004. godine utrošeno 25 milijuna kuna. Lani je podneseno 1597 zahtjeva za razvoj ženskog poduzetništva. Uz šest milijuna kuna, za razvoj ženskog poduzetništva osigurano je i dodatnih 4,5 milijuna kuna. Realiziran je 1001 poticaj od 10,5 milijuna kuna. Potpore su bile manje vrijednost, većinom u uslužnoj djelatnosti, ali koje su ipak značajno pridonijele razvoju ženskog poduzetništva, rekla je Kraljić dodavši kako na jedan poduzetnički pothvat žena dolazi 2,5 muškaraca. Cilj je da se do 2013. godine taj nerazmjer svede na razinu od 1,41. Također i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo pokreće novi jamstveni program koji će koristiti samo poduzetnice.

U MINGORP-u su u programu za 2011. godinu vratili stavku za žensko poduzetništvo. U startu za poticanje ženskog poduzetništva osigurat će se 8,5 milijuna kuna, a u konačnici se očekuje da će sredstva dosegnuti razinu od prošle godine, rekla je Kraljić. Projekt Europske mreže žena ambasadorica poduzetništva realizira se u okviru CIP programa Europske komisije za konkurentnost i inovacije, a za kojeg MINGORP plaća godišnju članarinu od 6,5 milijuna kuna. Nakon dvije godine, sredstva su se iz članarine počela vraćati, napomenula je Kraljić.   

Direktorica Opće uprave za poduzetništvo i industriju Europske komisije Joanna Drake predstavila je inicijative Europske komisije za promicanje ženskog poduzetništva. Hrvatska od budućeg članstva u EU treba zadržati postojeća očekivanja te entuzijazam, a na svom putu u EU pokazuje uz integriranost i to da će biti inspirativna članica EU, rekla je Drake dodavši kako malo i srednje poduzetništvo stvara 80 posto novih poslova. Žene poduzetnice čine 34,4 posto, od čega je 20 posto u industriji, potrebno je osloboditi postojeće potencijale. Postoje i teškoće kao što je slabo poslovno okruženje i otežan pristup financijama, diskriminacija na temelju spola, nemogućnost brige za djecu, različitost pristupa poduzetništvu žena i muškaraca itd. Žene su u poduzetništvu opreznije od muškaraca, svjesnije rizika od neuspjeha te na pokretanje posla gledaju iz različitog kuta od muškaraca, istaknula je Drake te napomenula kako će za mjesec dana uspostaviti i mrežu mentorica za žene poduzetnice. 

Voditeljica projekta „EntrepreneurSHEp“ Vesna Torbarina iz HGK predstavila je projekt Europske mreže ambasadorica ženskog poduzetništva. Mreža je osnovana 2009. godine u toku švedskog predsjedanja EU, te je obuhvatila 150 žena ambasadorica iz 10 europskih zemalja. Hrvatska je lani postala nova članica Mreže, koja danas obuhvaća 250 poduzetnica iz 22 zemlje.

Cilj je projekta uspostaviti mrežu ambasadorica u Hrvatskoj koja će poticati žene da započnu poduzetničku djelatnost i osnuju vlastite tvrtke, podizati svijest o poduzetništvu žena te pomoći u podizanju sposobnosti žena u stvaranju vizije, jačanju samopouzdanja, postavljanju i kreiranju uspješnog poslovanja. Ambasador ženskog poduzetništva je ženska ili muška osoba koja se već afirmirala u poduzetničkom sektoru. Ambasadorice su izabrane na nacionalnoj razini među uspješnim poslovnim ženama. Zadaci su promicanje poduzetništva kod žena govorom pred grupama u školama, fakultetima, drugim društvenim skupinama i medijima, aktivnim sudjelovanjem na konferencijama, radionicama te javnim događajima, povezivanje s europskim ambasadoricama te razmjena iskustva i dobre prakse. U Hrvatskoj je ukupno izabrano 30 ambasadorica iz pet regija. Prvih 10 odabranih ambasadorica sudjelovalo je lani na konferenciji u Bruxellesu.

Planirano je održavanje 10 inspiracijskih seminara, pet „follow-up“ radionica, izbor najperspektivnije žene u svakoj regiji kojoj će se pružiti dodatna potpora, kroz radionice se namjerava dovesti zainteresirane žene na razinu pokretanja njihove vlastite tvrtke, a tri od njih će imati mogućnost postati nove ambasadorice koje će nastaviti nadahnjivati druge perspektivne žene poduzetnice i nakon završetka projekta. Ciljane su grupe nezaposlene žene, žene koje prvi put traže posao te mlade žene koje su upravo završile svoje obrazovanje.

Predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena „Krug“ Marija Šola naglasila je kako Udruga podupire ovaj projekt, čiji su ciljevi gotovo identični ciljevima organizatora ovoga projekta koji je od velike važnosti. Krug uz podršku institucija radi na poticanju ženskog poduzetništva te želi da žene poduzetnice sa 24 posto dosegnu razinu od barem 52 posto.      

PREZETNACIJE S DOGAĐANJA:

Hrvatske ambasadorice

Prezentacija projekta EntrepreneurSHEp