31.03.2011, 12:52

Predstavljen najmoderniji regionalni portal o energiji i okolišu: croenergo.eu

U Zagrebu, 31.03.2011. - Savez za energetiku, obnovljive izvore energije, poticanje energetske efikasnosti i zaštitu okoliša Zagreba, ili kraće, Savez za energetiku Zagreba danas je predstavio središnji portal croenergo.eu o pitanjima energije i okoliša, pratećoj industriji i tehnologijama te srodnom investicijskom i financijskom tržištu kako bi kao krovna organizacija dao sveobuhvatan doprinos široj društvenoj i gospodarskoj javnosti u segmentima poticanja razvoja obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša i održivog razvoja u cjelini.

Izradu portala partnerski su podržali Grad Zagreb - Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, Hrvatska gospodarska komora - Europska poduzetnička mreža Hrvatske, Banco Popolare Croatia te tvrtke Corvus Info i Iluminata Ad.

"Ovo je važan projekt za Republiku Hrvatsku obzirom da će od 2012. godine svi projekti u području energetike morati biti i u službi zaštite okoliša", izjavila je Mirela Holy, potpredsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora.

Portal je podijeljen na nešto više od 10 glavnih grupa, 50 podgrupa i trenutno ga sadržajno čine informacije sadržane u 350 članaka iz Hrvatske, regije, Europske unije, svijeta, financijskog i investicijskog tržišta iz vlastitih izvora, odobrenih prijenosnih sustava po ili dopisništava iz Hrvatske, zemalja regije, zemalja Europske unije, Azije i Sjeverne Amerike.

Kao poseban aspekt portala sa strane financijskog i investicijskog tržišta, izdvojeni su burzovni indeksi energetskih kompanija, burzovna stanja energenata podijeljena na energente, poljoprivredne sirovine te plemenite i industrijske metale, prikazi maksimalnih cijena energenata na domaćem tržištu, prikazi cijena goriva i naftnih derivata na domaćem  i europskom tržištu, baze ponude i potražnje i konačno, aktualne dnevne novosti.

Osim dnevnih novosti u kategoriji vijesti iz Hrvatske, poseban je naglasak stavljen na društvene inicijative, stručne rasprave i stručno savjetovalište – servise namijenjene fizičkim i pravnim osobama.

Značajan dio informacija na portalu odnosi se na aktualnosti iz Europske unije u koje je uključena i "Baza poslovne suradnje" iz Europske unije ostvarena kroz suradnju s Hrvatskom gospodarskom komorom - Europskom poduzetničkom mrežom Hrvatske.

CBNet® (Croatian Business Network) je segment portala namijenjen informiranju i promociji o aktualnim programima Saveza za energetiku Zagreba i njegovih članova, nagradi Greenovation – prvoj hrvatskoj nagradi za razvoj zelenog gospodarstva, te stručnim kolumnama, flash intervjuima i intervjuima s gospodarstvenicima.

"Portal croenergo.eu nastoji postati najbrže rastućim središnjim portalom za srodna pitanja energije i okoliša, te aktivno promovirati i poticati ekološki prihvatljive usluge, proizvode i tehnologije kao i pomoći razvoj investicija i općenito gospodarstva u Republici Hrvatskoj kroz baze 'ponuda/potražnja'", izjavio je Tomislav Marjanović, predsjednik Saveza za energetiku Zagreba i glavni urednik portala croenergo.eu.