04.02.2014, 12:05

Predstavljanje novog Okvirnog programa Europske unije za istraživanja i inovacije - Obzor 2020

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Poslovno-inovacijska agencija Republike Hrvatske (BICRO) te Europska poduzetnička mreža organiziraju svečanu konferenciju povodom početka novog Okvirnog programa Europske unije za istraživanja i inovacije za razdoblje 2014. - 2020., Obzor 2020., koja će se održati 10. veljače 2014. u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Hrvatske bratske zajednice 4, u Zagrebu, od 13.30 do 20.30 sati.

Obzor 2020. financijski je instrument Europske unije za provedbu Unije inovacija, jedne od vodećih inicijativa strategije Europa 2020., kojom se namjerava osigurati konkurentnost Europe na svjetskom tržištu putem ulaganja u istraživanje i razvoj, u svrhu ekonomskog rasta i stvaranja novih radnih mjesta, a za što je za sedmogodišnje razdoblje osiguran proračun od gotovo 80 milijardi eura. Program potiče i uključivanje inovativnih malih i srednjih poduzeća, za čije je sudjelovanje u 2014. i 2015. godini predviđeno 500 milijuna eura.

Obzor 2020. usmjerava se na tri prioriteta: Izvrsna znanost, Industrijsko vodstvo te Društveni izazovi, za što su specifični natječaji za financijsku potporu već u tijeku, te podijeljeni u 12 tematskih područja koja će se proširivati novima u razdoblju koje slijedi.Značaj Obzora 2020. te obilježavanja njegova početka potvrđuje i nazočnost čak dva povjerenika Europske komisije - g. Mimice (za zaštitu potrošača) i gđe Geoghegan-Quinn (za istraživanje, inovacije i znanost), potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske prof. dr. sc. Branka Grčića, ministra znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željka Jovanovića te ministra poduzetništva i obrta g. Gordana Marasa.

Među uvaženim govornicima bit će i prof. dr. sc. Alfio Barbieri, predsjednik Rektorskog zbora; prof. Dario Vretenar, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti; prof. Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković te gđa Sabina Škrtić, v. d. predsjednika Hrvatske gospodarske komore. Oni će na okruglom stolu razmatrati perspektivu Republike Hrvatske u sudjelovanju u okvirnim programima EU-a za istraživanje i inovacije.

Tijekom konferencije predstavit će se i pravila sudjelovanja u Obzoru 2020., kao i primjeri dobre prakse dosadašnjih projekata financiranih iz prijašnjih generacija okvirnih programa EU-a.

Cilj konferencije jest daljnje osnaživanje sudjelovanja Republike Hrvatske u Okvirnim programima za istraživanje Europske unije, u smislu podizanja apsorpcijskoga kapaciteta na razinu prosjeka Europske unije. Osim toga, namjera je i daljnje integriranje u Europski istraživački prostor, a sukladno ulozi razvoja znanosti koja teži uspostaviti održiv i kvalitetan znanstveni sustav kao temelj društva zasnovanog na znanju te ciljevima razvoja znanosti koji uključuje veću internacionalizaciju hrvatskog znanstvenog prostora.

Za više informacija o konferenciji, te predbilježbu svojeg sudjelovanja na konferenciji molimo obratite se na
obzor2020.konferencija@mobilnost.hr
Napominjemo kako je broj sudionika ograničen.