09.05.2011, 12:45

Predsjednik Josipović na štandu Hrvatske gospodarske komore

Središnjom proslavom na Cvjetnom trgu u Zagrebu, u subotu, 7. svibnja 2011. godine, tradicionalno je obilježen predstojeći Dan Europe. Proslavi su nazočili predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.


Na manifestaciji koja predstavlja središnji događaj niza aktivnosti koje su organizirane u okviru Europskog tjedna, a kojima Vlada Republike Hrvatske informira hrvatske građane o procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, sudjelovala je i Hrvatska gospodarska komora, predstaviviši svoju ulogu u pristupanju Hrvatske u EU.

Na štandovima Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, te hrvatskih institucija koje su uključene u pristupne pregovore za članstvo u Europskoj uniji, građani su mogli dobiti informacije o pregovorima, upoznati se s mogućnostima koje nudi članstvo u Europskoj uniji, kao i o ostalim temama o kojima žele znati više uoči predstojećeg referenduma. Odgovore su mogli dobiti u razgovorima na tematskim štandovima, te putem besplatnih publikacija, a za najmlađe je bila organizirana likovna radionica, također na temu skorašnjeg hrvatskog članstva u Europskoj uniji. 


Europski tjedan obilježava se u svim hrvatskim županijama od 2. do 10. svibnja, dvanaestu godinu zaredom, a u okviru njega organizirana su brojna javna događanja, poput predavanja, konferencija, javnih debata, radijskih kvizova te predstava na kojima su građanima predstavljene informacije o Europskoj uniji i hrvatskom pristupnom procesu.