27.12.2021, 10:21

Poljoprivreda: Komisija odobrila novu oznaku zemljopisnog podrijetla iz Hrvatske

Europska Komisija danas je odobrila uvrštenje „Ličkog škripavca”  u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

„Lički škripavac” je meki sir od kravljeg mlijeka prepoznatljiv po svojoj gumenastoj konzistentnosti. Proizvodi se u Ličko-senjskoj županiji. Nositelji tradicije izrade sira „Lički škripavac” žitelji su planinskih krajeva područja Velike Kapele i Velebita s primorske strane i Like. Sir je zadovoljavao prehrambene potrebe lokalnog stanovništva, posebno tijekom dugih snježnih, zimskih mjeseci, karakterističnih za to područje. O ugledu tog proizvoda govore i razne tradicionalne gospodarske i kulturno-umjetničke manifestacije na kojima se prenose tradicija, običaji i kulturna baština ličkog kraja.

Nova oznaka zemljopisnog podrijetla uvrstit će se na popis 1572 zaštićenih prehrambenih proizvoda u bazi podataka eAmbrosia.  Dodatne informacije dostupne su ovdje.