">
09.02.2012, 10:04

"Poduzetništvo u Hrvatskoj u 2012. godini” – održan 5. CISEx Friday

U petak 27. siječnja 2012. godine održan je  5. CISEx Friday u Movie Pub-u. Događaj je organizirala Udruga hrvatskih neovisnih izvoznika softvera CISEx.

Program događanja sastojao se od dva dijela.

U prvom dijelu je ministar poduzetništva i obrta gospodin Gordan Maras govorio o planovima Vlade vezanima uz poduzetništvo. Pitanja koja je ministru Marasu postavio gospodin Šprajc unaprijed su sugerirali IT poduzetnici.

U drugom dijelu tema večeri bio je Poslovno-inovacijski centar Hrvatske – BICRO koji kao državna institucija omogućuje povoljno financiranje inovativnih projekata. Hrvoje Bujas zamijenio je Zorana Šprajca i ugostio gospodu Dalibora Marijanovića, direktora BICRO-a i Ivu Friganovića, višeg izvršnog direktora sektora za inovacije, koji su pojasnili mogućnosti koje BICRO  pruža poduzetnicima, uz napomenu kako se kroz dva tjedna treba vidjeti što će biti sproračunom BICRO-a. BICRO je obustavio financiranje projekata  zbog  nedostatnih sredstava u proračunu. Odobreni projekti "stari" i do godinu i po dana još uvijek čekaju na sredstva.  Što će biti sa sredstvima ovisi o stavovima nove Vlade prema BICRO-u, koje čeka i Svjetska banka koja je spremna odobriti kredit BICRO-u koji projektima osigurava sredstva uz povoljne mogućnosti otplate uz poček.

Predstavnici BICRO-a prisutnima su spomenuli i usporedbu s Finskom i Izraelom, državama koje su pokazale koliko su naprednije u svom poticanju poduzetništva. Zanimljiva je informacija bila kako finska verzija BICRO-a  na svaki uloženi euro državi kroz poreze donese 20 eura.

U publici je bilo oko 15 ljudi koji su tražili sredstva od BICRO-a. Petoro njih je za svoje projekte dobilo od BICRO-a sredstva, što je pokazalo kako cijeli sustav dobro funkcionira, te ga sputava jedino manjak sredstava koja su BICRO-u na raspolaganju.