25.03.2011, 13:33

Poduzetnicima dodijeljeno pola milijuna eura bespovratnih sredstava iz Programa POC


Varaždin, 11.ožujka – U Tehnološkom parku Varaždin danas su potpisani ugovori s osam poduzetnika – korisnika bespovratne potpore drugog kruga Programa provjere inovativnog koncepta (PoC). Ukupno je u dva kruga ovog programa, u samo deset mjeseci, za šesnaest tvrtki iz Tehnološkog parka Varaždin dodijeljeno gotovo pola milijuna eura bespovratnih srestava.

Sudionike na svečanosti pozdravio je dogradonačelnik Varaždina mr. sc. Slobodan Mikac, a potom je o programima Poslovno – inovacijskog centra Hrvatske (BICRO)  govorio Dalibor Marijanović, direktor ove, središnje ustanove za razvoj i unaprjeđenje inovacijskog i tehnologijskog sustava u našoj zemlji.  

Program provjere inovativnog koncepta (PoC)  podupire predkomercijalne aktivnosti istraživača i poduzetnika na putu razvoja novih proizvoda, usluga i tehnoloških procesa, s ciljem pružanja potpore u ranoj fazi razvoja inovacije, kako bi se pomogao i usmjerio daljnji razvoj i smanjio rizik investicije u kasnijoj fazi. Program financira poduzetničke ideje s visokim komercijalnim potencijalom, financiraju ga Vlada Republike Hrvatske i Svjetska banka, a provodi ga BICRO, u suradnji s pet prepoznatih centara, među kojima je i Tehnološki park Varaždin – rekao je prigodom potpisivanja ugovora direktor Tehnološkog parka Varaždin mr. sc. Andrija Petrović.       

Program bespovratnim sredstvima u iznosima od 35 tisuća do 350 tisuća kuna po projektu financira aktivnosti vezane uz provjeru i zaštitu intelektualnog vlasništva, demonstraciju tehničke izvedivosti te izradu funkcionalnog prototipa, i to do 75 posto ukupnih troškova nastalih tijekom provedbe ovih aktivnosti, dok ostatak od najmanje 25 posto predlagatelj treba osigurati iz vlastitih ili drugih izvora.

- U prvom krugu Programa bespovratna su sredstva dodijeljena tvrtkama Banko d.o.o, Evolva d.o.o., Inciner8 d.o.o., Trending d.o.o., Centar Čiovo d.o.o., Core d.o.o., Xylon d.o.o. i Millenium Motori d.o.o. Ukupna vrijednost projekata u prvom krugu iznosila je 3 milijuna i 525 tisuća kuna, od čega se milijun i 827 tisuća kuna sufinancira iz PoC-a – istaknuo je Andrija Petrović.

Jedna od osam tvrtki koje su ostvarile pravo na bespovratna sredstva za financiranje vlastitih poduzetničkih aktivnosti u prvom krugu je tvrtka Evolva, čiji je direktor Matija Tomašković, ovom prigodom predstavio projekt kandidiran za dodjelu bespovratnih sredstava, istaknuvši pri tom da su dobivena sredstva upotrijebljena na pravi način.

- U drugom je krugu Programa za osam tvrtki preko Tehnološkog parka Varaždin dodijeljeno ukupno 2 milijuna i 611 tisuća kuna, pri čemu se sufinancira milijun i 619 tisuća kuna. Bespovratna sredstva u drugom krugu dodijeljena su tvrtkama - Top Element d.o.o., MKP d.o.o., Altpro d.o.o., Mala radionica interneta d.o.o., Intesis d.o.o., Veski d.o.o., Rast i razvoj d.o.o., te MediaTrend d.o.o., dok će tvrtka Viking d.o.o. ugovor potpisati naknadno – naglasio je Karlo Kukec, pomoćnik direktora za tehnologiju Tehnološkog parka Varaždin.

Ugovor s korisnicima sredstava iz drugog kruga PoC-a potpisali su direktori BICRO-a i Tehnološkog parka Varaždin.

U dva kruga Programa provjere inovativnog koncepta pravo na bespovratna sredstva za financiranje vlastitih poduzetničkih aktivnosti ostvarilo je 16 tvrtki, od kojih četiri posluju u Tehnološkom parku Varaždin. Njima je ukupno bespovratno dodijeljeno gotovo pola milijuna eura – istaknuo je Andrija Petrović, direktor Tehnloškog parka Varaždin.