24.08.2011, 16:08

Otvoren natječaj u sklopu IPA programa Jadranske prekogranične suradnje

Objavljen je drugi natječaj za dostavu projektnih prijedloga u okviru Programa IPA Jadranska prekogranična suradnja.

Pozivi na dostavu projektnih prijedloga odnose se na tri prioriteta Operativnog programa Jadranske prekogranične suradnje, točnije:

Prioritet 1 – Gospodarska, društvena i institucionalna suradnja;

Prioritet 2 – Prirodna i kulturna bogatstva i sprječavanje rizika te

Prioritet 3 – Pristupačnost i mreže.

Ukupni proračun natječaja iznosi 81.981.900 EUR ravnomjerno raspoređenih po prioritetima ( 27.327.300 EUR po prioritetu). Svi pozivi za dostavu projektnih prijedloga namijenjeni su za kandidiranje projekata u vrijednosti od 500.000 do 5.000.000 EUR.

Prijavitelji projektnih prijedloga u okviru natječaja, te korisnici bespovratnih sredstava ako projekt bude odobren mogu biti javna tijela (tijela nacionalne, regionalne i lokalne vlasti i druga javna tijela) te privatne organizacije, uključujući i
privatne tvrtke (profitne i neprofitne), uz napomenu da se mala i srednja poduzeća u projektima mogu pojaviti samo kao korisnici, ali ne i kao vodeći partner na projektu.

Korisnici bespovratnih sredstava (dakle nositelji i partneri u projektu) u pravilu moraju biti registrirani na području obuhvaćenom Programom.

Aktivnosti se moraju provoditi unutar programskog područja, osim u iznimnim slučajevima.

Prihvatljivi troškovi projekata sufinancirat će se sredstvima iz Programa do iznosa od 85%, dok se preostalih 15 % mora osigurati iz vlastitih sredstava. Kako bi se osigurala  što ravnomjernija raspodjela sredstava, pojedini korisnik moći
će dobiti maksimalno 60% od ukupnog proračuna projekta, a minimalno 100.000 EUR. Trajanje projekta ograničeno je na maksimalno 36 mjeseci.

Programsko područje obuhvaća područje u dodiru s Jadranskim morem, i to NUTS 3 regije država članica EU ili kandidata (Grčka, Hrvatska, Italija i Slovenija) te odgovarajuće teritorijalne razine iz ostalih država (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora) koje sudjeluju u Programu. Srbija u Programu sudjeluje cijelim svojim teritorijem, ali u ograničenom opsegu aktivnosti.

Za prijavu projekata na natječaje potrebno je osigurati projektno partnerstvo koje će se sastojati od najmanje jednog partnera iz jedne od EU zemalja članica i najmanje jednog partnera iz jedne države kandidatkinje, odn. potencijalne kandidatkinje. Projekti u kojima su partneri isključivo iz država članica EU ili pak isključivo iz država
kandidatkinja/potencijalnih kandidatkinja, nisu prihvatljivi za financiranje i kao takvi biti će odbijeni.

U skladu s kriterijima prekogranične suradnje, da bi projektni prijedlog bio prihvatljiv za sufinanciranje, partneri moraju surađivati u najmanje jednom od slijedećih dijelova izrade i provedbe projekta te u opisu projekta jasno navesti svoju ulogu:

- Zajednički razvoj projekta: suradnja prekograničnog partnerstva na izradi projekta (utvrđivanju zajedničkih ciljeva, rezultata, aktivnosti, proračuna);

- Zajednička provedba: uska suradnja prekograničnih korisnika kojom će se osigurati koordinacija izvršavanja zadataka i aktivnosti;

- Zajedničko osoblje: potrebno je izbjegavati nepotrebno preklapanje funkcija u različitim partnerskim organizacijama (partneri zajednički biraju osoblje koje će biti odgovorno za provedbu aktivnosti u svim državama partnera)

- Zajedničko financiranje: projekt ima zajednički proračun iz kojeg će se partnerima alocirati sredstva u skladu s planiranim aktivnostima. Uplata sredstva vršit će se na bankovni račun vodećeg partnera koji je odgovoran za upravljanje i raspodjelu sredstava te izvještavanje o njihovom korištenju.

Projekti će se prijavljivati pomoću Upravljačkog i informacijskog sustava Programa dostupnog na stranici:

https://sso.adriaticipacbc.org/gestionale/view/public/pubblicaBando.do

Rok za dostavu projektnih prijedloga elektronskim putem je 2. studenoga 2011., nakon čega se originalna dokumentacija mora poslati poštom najkasnije do 22. studenoga 2011. godine.

Sve dodatne informacije kao i sva natječajna dokumentacija dostupne su na internet stranici Programa http://www.adriaticipacbc.org.