02.12.2011, 15:30

Održani bilateralni poslovni susreti GREEN

Europska poduzetnička mreža je tijekom izložbe BUDI UZOR / INOVA 2011. okupila predstavnike tvrtki iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije,  Taiwana i Irana  zainteresirane za poslovnu suradnju i unapređivanje zaštite okoliša u građevinskoj i prehrambenoj industriji, sektoru obnovljivih izvora energije i inforamtičkom sektoru.

Bilateralne poslovne susrete su organizirali hrvatski partneri TERA TEHNOPOLIS Osijek, Hrvatska gospodarska komora i Tehnološki park Varaždin u suradnji s Mariborskom razvojnom agencijom iz Slovenije,  mađarskom Zakladom za ravoj poduzetništva županije Zala  i višegodišnjim partnerom Gospodarskom komorom pokrajine Pecs-Baranya.

Unapređivanje zaštite okoliša u poslovanju (GReening business through Entreprise Europe Network-GREEN) se pokazala interesantnom za tvrtke u regiji što potvrđuje i njihov odaziv. Registriralo se 58 tvrtki iz zemlje i inozemstva. Cilj nam je bio uspostaviti inicijalne kontakte između hrvatskih tvrtki i stranih partnera. Sada će uslijediti daljnje posredovanje, pomoću EEN partnera, u ostvarivanju njihove poslovne suradnje.

Bilateralne poslovne susrete  je omogućila Europska poduzetnička mreža – EEN  i  Europska Komisija financirano iz Programa  CIP (Konkurentnost i inovacije). 

U uvodnom dijelu programa, poduzetnicima su bili predstavljeni aktualni programi Hrvatske banke za obnovu i razvitak s naglaskom na Program kreditiranja projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a zatim je Poslovno - inovacijski centar Hrvatske – BICRO predstavio usluge koje za poduzetnike nudi Europska poduzetnička mreža. Gostujući predavači su prisutnima također izložili aktualnosti u sektoru energetske učinkovitosti i s naglaskom na obveze i rokove koji ih očekuju,  strategiju izgradnje energetski učinkovite i „zelenije“ tvrtke, značenje GREEN certifikata za uspješno poslovanje na EU tržištu, te primjere energetski učinkovite kuće i  tehnologije gradnje (SQE tehnologija), korištenje otpadne topline u termo centralama za poljoprivrednu proizvodnju i tehnologiju industrijskog čišćenja korištenjem suhog leda.

Europska poduzetnička mreža – EEN okuplja 600 partnerskih organizacija u 50 zemalja s više od 3000 eksperata u području poduzetništva, inovacija i transfera tehnologije s ciljem promicanja poslovanja na međunarodnom tržištu. Drugim riječima EEN pomaže domaćim poduzenicima da pronađu poslovne partnere u inozemstvu. Usluge Europske poduzetničke mreže su poduzetnicima na raspolaganju bez naknade, uz  pomoć  regionalnih partnera  TERA TEHNOPOLIS d.o.o. za regiju istočne Hrvatske, Hrvatske gospodarske komore i Poslovno inovacijsko centra BICRO za Zagreb i okolicu, Tehnološkog parka Varaždin za sjevernu Hrvatsku, Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci za Istru i Kvarner i Ureda za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu za južnu Hrvatsku.