28.09.2012, 10:39

Održana Regionalna konferencija EEN konzorcija jugoistočne Europe , Ljubljana 25. – 26. rujna 2012.

Već tradicionalno, djelatnici i koordinatori EEN konzorcija iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije sastaju se jednom godišnje prilikom održavanja Regionalne konferencije EEN konzorcija jugoistočne Europe kako bi izmijenili svoja postojeća iskustva, primjere dobre prakse te još bliskije surađivali. Ova je tradicija otvorena prvim regionalnim treningom u Zadru 2009-te godine te se odonda održava svake godine u jednoj od zemalja regije.

Ovogodišnji susret u Ljubljani koncipiran je kao dvodnevno događanje i to u obliku stručnih predavanja i paralelnih radionica prvog dana seminara, namijenjenih djelatnicima EEN konzorcija kako bi poboljšali svoje usluge prema klijentima. Drugog se dana skup povezao se s 5. Međunarodnom konferencijom transfera tehnologije prilikom koje su djelatnici konzorcija iz navedenih zemalja imali priliku izravno razgovarati s predstavnicima slovenskih tvrtki i istraživačkih institucija te istražiti mogućnosti suradnje poslovnih sektora iz zemalja regije.

Ciljevi ovogodišnjeg regionalnog treninga bili su prvenstveno kako optimizirati procedure i aktivnosti Europske poduzetničke mreže. Paralelne radionice pružile su prisutnima mogućnost razmatranja glavnih usluga prema klijentima i pronalazak načina kako ih poboljšati. Predavači iz Europske komisije, izvršne agencije za konkurentnost i inovacije EACI te kolega iz Švedskog EEN konzorcija govorili su o komunikacijskim vještinama, unapređivanju poslovnih procesa kroz usvajanje „lean“ metode, dobivanju povratne informacije od strane tvrtki, itd. Utvrđeni su prostori za napredak te buduća zajednička zaduženja i ciljevi.

Drugi dan Regionalnog susreta bio je posvećen bliskoj interakciji s klijentima, odnosno malim i srednjim poduzetnicima, istraživačima i drugim sudionicima koje susrećemo na dnevnoj bazi u okviru rada Europske poduzetničke mreže. Regionalni EEN trening idealno se poklopio s 5.Međunarodnom konferencijom transfera tehnologije u okviru koje su održani B2EEN sastanci, odnosno razgovori slovenskih tvrtki s EEN partnerima iz zemalja regije. Ovdje su sudionici individualnih sastanaka zajednički radili i razvijali mogućnosti suradnje između predstavnika poslovnog sektora svih navedenih zemalja. 

Ovakova je inicijativa po prvi puta uvedena u program Regionalnih treninga, gdje djelatnici EENa iz regije nastupaju u funkciji „glasnogovornika“ svojih klijenata odnosno u ime tvrtki koje su prijavile svoje profile u Bazi poslovne suradnje EEN-a. Predstavnici EENa Hrvatske razgovarali su s četiri slovenske tvrtke koje su zainteresrane za suradnju s hrvatskim tvrtkama te nastup na hrvatskom tržištu.

Reginalni treninzi ovog tipa, do sada održani u Zadru, Novom Sadu, Ohridu, Budvi i netom završeni susret u Ljubljani, idealna su platforma za zbližavanje ljudi koji aktivno rade na aktivnostima Europske poduzetničke mreže na dnevnoj bazi, povezivanje na zajedničkim projektima te brže i lakše otvaranje kanala suradnje tvrtkama iz svih zemalja regije.