24.12.2014, 09:42

Održana radionica na temu Primjene eko-dizajna u organizaciji Tera Tehnopolis


Već pri samom spomenu dizajna, mnogi pomisle na skupe dizajnere te dizajn kao luksuz i prestiž. Dodatno komplicira situaciju novi pojam koji se sve više primjenjuje u praksi, a to je eko-dizajn. Kako još u potpunosti nije shvaćena ni uloga dizajna kao nečega što oblikuje proizvod, unosi inovativnost u cijelu priču, eko-dizajn predstavlja još veću nepoznanicu te ga, kao takvoga, mnogi odbijaju i pružaju otpornost.

No, jeste li pomislili da uvođenjem eko-dizajna možete smanjiti troškove ambalaže vaših proizvoda? Učiniti bolju i ekološku prihvatljivu ambalažu čime možete postići konkurentno i održivo poslovanje te biti usklađeni sa postojećim i nadolazećim normama? Dobiti natječaj u zelenoj nabavi, zaposliti nove djelatnike te, u konačnici, ostvariti rast tvrtke?

Kako bi se pobliže upoznalo sa pojmom eko-dizajna te istaknule njegove koristi, Tera Tehnopolis, nacionalni nositelj projekta IMAGEEN, je organizirala radionicu na temu Primjena eko-dizajna u poljoprivredi gdje se poseban naglasak stavio na optimiziranje ambalaže poljoprivrednih proizvoda. Radionica se održala u sklopu projekta IMAGEEN koji ima u cilju predstaviti i promovirati optimizaciju ambalaže u sektoru prehrambene industrije i proizvodnje pića. Projekt je financiran od strane Europske komisije unutar Programa za poduzetništvo i inovacije (CIP), a namijenjen je obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, malim i srednjim tvrtkama te obrtima koji koriste proizvode ili zbrinjavaju ambalažu za pića i prehrambene proizvode ili na neki drugi način sudjeluju u vrijednosnom lancu.