17.06.2013, 12:50

Održana najveća regionalna startup konferencija - SHIFT

Shift Split konferencija - Silicijski most prema svijetu

Split okupio preko 50 međunarodnih predavača i mentora te 32 startupa u borbi za glavnu nagradu od 10.000 dolara

Krajem svibnja u Splitu, Europska poduzetnička mreža sudjelovala je u organizaciji startup konferencije „Shift Split“ koja je u tri dana događanja okupila preko 500 entuzijasta iz raznih krajeva svijeta. Prezentacijski dio konferencije o novim trendovima i startup investicijama održali su govornici koji pripadaju u sam svjetski vrh, bilo da su poduzetnici, investitori ili IT novinari.

“Veoma je uzbudljivo sudjelovati u konferenciji kao što je Shift, prvenstveno jer su ovakvi događaji obično prvi znakovi formiranja novih i uzudljivih startup ekosustava. Najzanimljivije od svega će biti osvrnuti se za nekoliko mjeseci pa promatrati kako neki od startupa postižu globalni uspjeh!”, izjavio je predavač Shift konferencije i europski urednik svjetski poznatog portala za startupe TechCrunch - Mike Butcher. Butcher je kazao kako sve više zemalja Europe počinje shvaćati da su tehnološke tvrtke poput startupa pokretači industrije i generatori rasta, ali da za uspjeh ne treba replicirati Silicijsku dolinu nego graditi silicijske mostove.

U “investitorskom” panelu sudjelovali su Werner Zahnt iz austrijskog Speedinvesta, Catalina Rusu iz rumunjskog Geekceleratora i Pietro Bezza iz britanskog Connect Venturesa. Dok se Geekcelerator fokusira isključivo na startupe koji razvijaju proizvode za druge startupe, Speedinvest i Connect Ventures investiraju u projekte iz različitih područja uz uvjet da se radi o tehničkim proizvodima. Svi sudionici panela smatraju da je Hrvatska, kao i cijela regija jako dobro tržište za testiranje i iteriranje proizvoda, međutim novac bi uložili u startupe koji ciljaju na globalno tržište. Smještanje razvojnoga dijela tvrtke u Hrvatsku smatraju dobrom idejom, međutim, očekuju da se poslovni i prodajni dio presele. Prednost hrvatskih startupa u očima investitora je sposobnost brzoga širenja na susjedna, srodna tržišta srednje i istočne Europe.

U okviru natjecateljskog dijela „Shift Challenge“ odabrana 32 projekta imala su priliku „pitchati“ svoje inovativne ideje i konkurirati za glavnu nagradu. Međunarodni mentorski tim, među kojima i Nikola Balić iz Ureda za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu, savjetovali su startup timove svojim stručnim znanjem i iskustvom. Pobjedu i glavnu nagradu osvojio je hrvatsko-slovenski startup BabyWatch sa projektom koji omogućava trudnicama da u svakom trenutku prate otkucaje srca svog djeteta. Drugo mjesto osvojio je mađarski Vidzor, dok je treće mjesto zauzeo austrijski startup Sportly.

Konferenciju su organizirale tri splitske tvrtke, Procedo, Profico i Locastic te Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu (UttSt) i Poslovno-inovacijska agencija Republike Hrvatske (BICRO) kao partneri u Europskoj poduzetničkoj mreži.

“Iznimno smo zadovoljni odazivom i feedbackom koji smo dobili od sudionika. Ovom prilikom i službeno objavljujemo da će se Shift tradicionalno održavati te sljedeće godine pesimistično očekujemo barem dvostruko veći i bolji Shift”, istaknuo je jedan od organizatora konferencije Ivan Burazin.