12.12.2013, 15:39

Održana međunarodna konferencija: „Internacionalizacija inovacija i poduzetništva“

 Poslovno – inovacijska agencija Republike Hrvatske (BICRO) kao glavni partner za transfer tehnologije, inovacije i istraživačko-razvojne projekte u Europskoj poduzetničkoj mreži (EEN) održala je jučer međunarodnu konferenciju „Internacionalizacija inovacija i poduzetništva“.

 

 Program je otvorio Hrvoje Meštrić, ravnatelj BICRO-a istaknuvši važnost poticanja malih i srednjih poduzetnika za ulaganje u inovativne proizvode kroz pozitivne primjere poduzetnika koji su ulagali u istraživanja i razvoja te svoja rješenja plasirali na tržište:

 Ove godine BICRO i MZOS su iz projekta Svjetske banke osigurali potporu od 15 milijuna kuna za 50 projekata koji su zadovoljili uvjete petog kruga natječaja BICRO programa PoC.  Već sada sa sigurnošću možemo reći da sutra raspišemo poziv imat ćemo oko 300-tinjak prijava od kojih 100-tinjak zaslužuje financiranju u iznosu od 25-30 milijuna kuna., što je pokazatelj koliko je taj program postao značajan pokretač inovacija u regijama.

 Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Vlade Republike Hrvatske koji su naglasili važnost poticanja inovacija i internacionalizacije poduzetništva.

 Ključno je da veći dio dobrih i pametnih ideja spojenih s poduzetništvom i znanošću uz potporu države, Vladinih institucija poput BICRO-a i Strukturnih fondova prerastu u ozbiljan posao., izjavio je ministar regionalnog razvoja i fondova Europske Unije Branko Grčić

 Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras istaknuo je sljedeće: Potičući inovacije izravno pomažemo hrvatskom gospodarstvu da izađe iz krize i zato vjerujem da u mom  ministarstvu neće biti značajnijih rezova iz ovog područja ni iduće godine. Na taj način sigurno možemo pomoći da se BDP popravi, odnosno da u gospodarstvu krene razvoj i da se ljudi počnu zapošljavati.

 Na temu internacionalizacije kao ključnog pokretača gospodarstva osvrnuo se i ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović:

 MZOS  upravo dovršava  Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije – povijesni dokument u hrvatskom obrazovnom sustavu u kojem će po prvi put na jednom mjestu biti riješena strateška veza  sustava obrazovanja, znanosti i tehnologije, od dječjeg vrtića do doktorskih studija, bez čega nema razvoja hrvatskog društva. Stoga se veselim zaključcima ove konferencije koje ćemo sigurno ugraditi u navedenu strategiju za koju očekujem da će biti usvojena u Saboru početkom sljedeće godine.

 U sklopu konferencije, predstavnici Vlade i ravnatelj BICRO-a dodijelili su 15 milijuna kuna vrijedne ponude za sufinanciranje 50 projekata koji su zadovoljili uvjete petog kruga natječaja BICRO programa provjere inovativnog koncepta (PoC).

 Smjernice za unaprjeđenje suradnje, razmjena znanja u poticanju inovacija i rasta konkurentnosti te aktualni trendovi i iskustva u internacionalizaciji poslovanja i jačanju inovativnog poduzetništva predstavljeni su kroz predavanja, panel rasprave i radionice. Velik interes javnosti izazvala su predavanja međunarodnih i nacionalnih stručnjaka iz Sjedinjenih Američkih Država, Litve, Španjolske, Austrije, Makedonije, Srbije, Kosova, Europske komisije i Svjetske banke.

 Hrvatska sada ima priliku djelovati na EU tržištu kao ravnopravna članica, međutim svijet nije Europa, izađite van, konkurirajte na tržištu SAD-a, Kine, Japana… Hrvatska to može, budite lider, nemojte se zadovoljiti prosječnim. Moramo znati da ulaganjem u inovacije izravno gradimo budućnost naše djece. Potičući inovativne projekte vidim kako BICRO ide u tom smjeru – naglasio je dr. Charles Wessner, osnivača i direktora Programa za tehnologiju, inovacije i poduzetništvo pri Nacionalnoj akademiji za znanost, SAD.

 Budući inovacije danas predstavljaju snažan globalni interes, održana konferencija jasno je dala uvid u prilike poticanja okruženja koje omogućuje inovacije kako poduzetnicima, tako i vladajućoj strukturi.