06.05.2011, 13:11

Održana međunarodna konferencija i poslovni razgovori „Europski dan agro i eko inovacija“

PREZENTACIJE na dnu teksta
Na imanju „Pustara Višnjica“ udaljenom 12km od Slatine, održan je „Europski dan agro i eko inovacija“, konferencija međunarodnog karaktera kao i poslovni razgovori koji su u izravan dijalog povezali tvrtke iz Hrvatske, Mađarske i Srbije. Organizaciju cjelokupnog događanja potpisuju Hrvatska gospodarska komora – Europska poduzetnička mreža i Udruga inovatora Hrvatske. Održana konferencija i poslovni razgovori prateći su događaji 4. Međunarodnog sajma inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji - AGRO ARCA, koji se održava u periodu od 6-8.svibnja 2011. u Slatini.  

Događanje je okupilo otprilike stotinjak sudionika, mahom gospodarstvenika, akademskih i javnih stručnjaka te službenika iz područja agrara, obnovljivih izvora energije i inovacija. U uvodnom govoru prisutnima se obratio gradonačelnik grada Slatine, gospodin Ivan Roštaš koji je istaknuo zadovoljstvo što se ovakva događanja održavaju upravo u okolici grada Slatine te naglasio kako čitav podravski kraj polako ali sigurno zauzima važno mjesto na hrvatskoj ali i europskoj karti gradova inovacija, novih tehnologija i naprednih solucija u poljoprivrednim djelatnostima.

Prisutne je također pozdravio i dopredsjednik Udruge inovatora Hrvatske, gospodin Marko Bubaš, a skup je najavila i moderirala gospođa Vesna Torbarina, voditeljica Europske poduzetničke mreže Hrvatske te savjetnica za EU pitanja pri HGK.

Nakon pozdravnih govora, konferencijski dio dijeli se u dvije paralelne sesije, pa tako dio sudionika prisustvuje na predavanjima posvećenim agroinovacijama dok drugi dio sudionika prati konferenciju posvećenu ekoinovacijama i obnovljivim izvorima energije.

Slijed predavanja posvećen agroinovacijama okupio je stručnjake s Agronomskog fakulteta iz Zagreba te Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka. Prof.dr.sc. Zlatko Janječić s Agronomskog fakulteta govorio je o alternativnoj proizvodnji jaja na obiteljskim gospodarstvima, njegova kolegica profesorica Renata Bažok prenijela je iskustva u realizaciji programa edukacije poljoprivrednika o procjeni rizika od kukuruzne zlatice i integriranoj zaštiti kukuruza od štetnika; prof.dr.sc. Andrija Pozderović s Prehrambeno tehnološkog fakulteta u Osijeku govorio je o suvremenim postupcija u tehnologiji vina, dok su njegovi kolege Planinić, Šubarić i Babić govorili o ulozi PTF-a u prijenosu znanja u području proizvodnje hrane. Dr.sc. Klaudija Carović-Stanko i dipl.ing. Martina Grdiša s Agronomskog fakulteta u Zagrebu govorili su o neiskorištenim potencijalima ljekovitog i aromatičnog bilja, dr.sc. Goran Pečurlija predstavio je tehnologiju proizvodnje junadi za tov u sustavu „krava-tele“ na prirodnim travnjačkim resursima, dok je  dr.sc. Hrvoje Kutnjak  predstavio je hehnologiju biljnih pročistača na poljoprivrednim gospodarstvima.

Predavanje koje se fokusiralo na ekoinovacije i obnovljive izvore energije otvorio je dr. sc. Nikola Čupin, direktor industrijskog klastera Grupacija Biotoplifikacija d.o.o. koji je u vrlo zanimljivom predavanju skrenuo pozornost na značaj obnovljivih izvora energije u razvoju gospodarstva RH. Gospodin Mladen Perkov predstavio je rad i ulogu klastera obnovljivih izvora energije „Inteligentna energija“ te načine na koje spomenuti klaster odgovara izazovima regionalne konkurentnosti. Predavač iz Mađarske, g.Andras Vedres, glavni tajnik Saveza inovatora Mađarske, ocrtao je globalnu sliku izazova s kojima se susreću inovatori i ionvacije u današnjem svijetu, dok je gospodin Novosad iz Češke predstavio Češka iskustva u korištenju sredstava iz europskih fondova za inovacije. Nacionalna kontakt osoba za europski program CIP Eko-inovacije u Hrvatskoj pri HGK, gospođa Kristina Cappucci predstavila je trenutno otvoren natječaj Europske unije koji sufinancira eko-inovativne projekte, dok je jedan od primjera uspješno povučenih sredstava iz spomenutog porgrama predstavio predavač iz Mađarske, gospodin Edward Someus, govorivši o projektu PROTECTOR i tehnologiji pretvaranje otpada prehrambene industrije u prirodna gnojiva.

U popodnevnom dijelu radnog dana uslijedili su poslovne razgovori, održani u neformalnom i ugodnom ambijentu konjičkog kluba Ergele Višnjica. Ukupno 27 tvrtki iz triju zemalja održalo je preko 50 sastanaka. Gospodarstvenicima je omogućeno međusobno se upoznati, predstaviti svoje proizvode te uspostaviti prve poslovne kontakte. Mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva, poduzeća, klasteri, inovatori i sveučilišni istraživači, na jednom su mjestu imali priliku razmijeniti sve ono što traže i nude, svoje proizvode, usluge, poduzetničke ideje te promicati svoje ciljeve.

Prema dosadašnjoj praksi Europske poduzetničke mreže, ovakva događanja često iznjedre konkretne poslovne sporazume i otvore nove kanale poslovnoj suradnji. Jučerašnji razgovori nagovijestili su nekoliko potencijalno vrlo uspješnih poslovnih dogovora između tvrtki sudionica.

U anketi provedenoj među sudionicima dobivene povratne informacije upućuju na zadovoljstvo prisutnih organizacijom cjelokupnog događanja, odabranim temama, stručnosti predavača i svakako korisnošću ovakvih skupova.

Alternativna proizvodnja jaja na obiteljskim gospodarstvima

Ljekovite i aromatične biljke - neiskorišteno blago

TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE JUNADI ZA TOV U SUSTAVU „KRAVA-TELE“ NA PRIRODNIM TRAVNJAČKIM RESURSIMA

Biljni pročistači na poljoprivrednim gospodarstvima

Gospodarstvo i energetika na primjeru obnovljivih izvora energije

Klaster obnovljivih izvora energije kao odgovor na regionalnu konkurentnost

Innovation challenges

Češka iskustva u korištenju sredstava iz europskih fondova za inovacije

Natječaj programa CIP Eko-inovacije

Pretvaranje otpada prehrambene industrije u novac - projekt PROTECTOR