">
28.06.2010, 12:00

Održana konferencija "Primjena visokih tehnologija u prezentaciji kulturne i povijesne baštine"

U Zagrebu je 27. svibnja 2010. godine u organizaciji Regionalne razvojne agencije Međimurje - REDEA d.o.o. i INI-Novation GmbH održana konferencija "Primjena visokih tehnologija u prezentaciji kulturne i povijesne baštine". Pokrovitelji konferencije bili su Njemačko savezno ministarstvo obrazovanja i istraživanja, Poslovno-inovacijski centar Hrvatske -BICRO d.o.o. i King ICT d.o.o.

Sve više kulturnih i turističkih organizacija prepoznaje ulogu primjene naprednih tehnoloških sustava u zaštiti te pobuđivanju interesa javnosti za kulturnu i povijesnu baštinu. Ta je činjenica motivirala Regionalnu razvojnu agenciju Međimurje - REDEA d.o.o., koja vodi Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (čiji rad sufinancira BICRO u okviru programa TEHCRO), da u partnerstvu s tvrtkom za upravljanje inovacijama INI-Novation GmbH, iz njemačkog grada znanosti Darmstadta, organizira Konferenciju.

Cilj konferencije bio je potaknuti veću primjenu visokih tehnologija u zaštiti i prezentaciji kulturne i povijesne baštine. Na konferenciji će biti predstavljene visoke tehnologije i primjeri najboljih praksi njihovoga korištenja. Bit će predstavljene nagrađivane tehnologije razvijene u Hrvatskoj, tehnologije razvijene na njemačkim istraživačkim institutima te tehnologije iz Španjolske. Predstavit će se primjeri najboljih praksi u primjeni tehnologija u prezentaciji kulturne i povijesne baštine iz Hrvatske, Španjolske, Bugarske i Njemačke.

Predstavnica Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske - BICRO d.o.o. dr. sc. Ivana Nagy, direktorica programa TEHCRO sudjelovala je na konferenciji za medije i održala pozdravni govor.

Konferencija je bila namijenjena muzejima, turističkim zajednicama, organizacijama nadle.nim za upravljanje kulturnim i povijesnim odredištima, knjižnicama i ostalim kulturnim institucijama iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

Prisustvovanje konferenciji bilo je besplatno, što je djelomično omogućeno potporom Njemačkog saveznog ministarstva obrazovanja i istraživanja, kao dio projekta "KroatINI - Science and Innovation Marketing Croatia".