25.11.2010, 12:11

Održana Konferencija o internacionalizaciji poslovanja i inovacija

Prezentacije s održane konferencije možete preuzeti OVDJE


ZAGREB, 24.11.2010. -
U organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Poslovno-inovacijskog centra BICRO d.o.o, u Zagrebu je održana konferencija o internacionalizaciji poslovanja i inovacija. Cilj ove jednodnevne konferencije bio je analizirati i poduzetnicima približiti postojeće nacionalne, ali i europske sustave i strukture (programe, fondove i sl.), koji potiču i doprinose razvoju inovativnih i međunarodno aktivnih tvrtki, te na taj način potaknuti hrvatska poduzeća na aktivno djelovanje u pravcu internacionalizacije poslovanja te usmjeravanja prema inovativnom razmišljanju i poslovanju. Konferencija je koncipirana u obliku predavanja u prijepodnevnom dijelu te u vidu ciklusa radionica u popodnevnom dijelu, s fokusom na inovacije i kreativnost te postojeće EU programe koji potiču inovacije i poduzetništvo.

"Inovacijska zajednica Europske komisije postavlja strateški pristup inovacijama, kojim upravljaju najviše političke razine. Inovacijska zajednica će fokusirati napore Europe - i suradnju s trećim zemljama - na izazove kao što su klimatske promjene, energetska i prehrambena sigurnost, zdravlje i starenje populacije. Koristit će se intervencijama u javnom sektoru kako bi se stimulirao privatni sektor te uklonile prepreke za neometan prolaz ideja prema tržištu, što uključuje nedostatak financijskih sredstava, rascjepkane sustave istraživanja i tržišta, preslabo korištenje sustava javne nabave za inovacije te sporo postavljanje standarda. Inovacijska zajednica je nositelj strategije Europa 2020,"  rekao je g. James Allen iz Generalnog tajništva Europske komisije.

Ključni zaključci s konferencije:

- u hrvatskom gospodarstvu potrebne su strukturalne promjene u strateškoj orijentaciji prema međunarodnom tržištu i sustavu vrijednosti koji vrednuje ulaganje u obrazovanje i istraživanje i razvoj kao ključnih resursa za stvaranje novih proizvoda koji će biti konkurentni na europskom i svjetskom tržištu

- državna struktura treba u većoj mjeri poticati okruženje koje omogućuje inovacije što podrazumijeva izdašnije modele su-financiranja inovacija i adekvatnu pravnu regulativu radi premošćivanja jaza u financiranju mladih tehnološki orijentiranih tvrtki s velikim potencijalom rasta

- treba jače povezati platforme znanstveno-istraživačkih institucija i malih i srednje velikih poduzeća radi stvaranja sinergije između novih znanja i komercijalnog potencijala

Poticanje internacionalizacije poduzetništva neodjeljivo je od procesa ulaganja u znanost, istraživanje i razvoj. Znanje se kao najvažnija sirovina kroz inovativne procese ugrađuje u nove proizvode i postupke kojima se postiže tržišna konkurentnost. Drugim riječima, znanost stvara tržišta koja opet sa svoje strane potiču stvaranje društva znanja.

Najnoviji rezultati „Izvješća o globalnoj konkurentnosti 2010.-2011.“ pokazuju kako je Hrvatska prošle godine zabilježila pad za čak 11 mjesta u odnosu na 2008. godinu, a nepovoljni trend nastavljen je i u 2010.godini. Ti rezultati upućuju na potrebu daljnjeg razvoja inovacijskog sustava, ključnog čimbenika za stvaranje veće konkurentnosti.

"Republika Hrvatska je u području istraživanja i razvoja je spremna provoditi strukturne fondove već sada. Prije 5 godina krenuli smo u reforme u ovom području, dobili smo sve potrebne dozvole, konstantno radimo na edukaciji ljudi, promijenili smo stav o intelektualnom vlasništvu u javnim znanstevnim organizacijama, stvorili smo mrežu poslovnih, tehnoloških i financijskih stručnjaka. Preko 150 poduzetnika smo financirali s preko 180 milijuna kuna," rekao je g. Dalibor Marijanović, direktor Poslovno-inovacijskog centra BICRO d.o.o. te dodao: "Kroz naše programe podižemo svijest o kreiranju projekta iz ideje, kreiranju proizvoda iz projekta te podizanju tvrtke na osnovu proizvoda. Na taj način već sada pripremamo apsorpscijski kapacitet naših budućih korisnika." 

"Cilj je HGK otvoriti put  i pomoći hrvatskom gospodarstvu u uvođenju inovacija u sve segmente poslovanja. Nove i poboljšane tehnologije, proizvodi i usluge pretpostavka su opstanka na tržištu, a i jedan od glavnih preduvjeta prepoznatljivosti u internacionalizaciji poslovanja," rekla je gđa Vesna Trnokop-Tanta, potpredsjednica HGK za gospodarstvo europske integracije i pitanja EU.

Tvrtke koje su utemeljene na znanju ključne su za stvaranje nove, dodane vrijednosti što pozitivno utječe na povećanje bruto domaćeg proizvoda, tj. na gospodarski rast. Za stvaranje nove vrijednosti potrebno je ulagati u istraživanje i razvoj novih tehnologija, tj. proizvoda i usluga.  Prema statističkim pokazateljima izdvajanja za istraživanje i razvoj poslovnog, ali i javnog sektora u Hrvatskoj u proteklih nekoliko godina bilježe se trend značajnog zaostajanja u usporedbi sa zemljama članicama Europske unije. Većinom se ti problemi vežu uz probleme tranzicije i privatizacije, ali i u razlikama u industrijskoj strukturi u kojoj nedostaju sektori visokih tehnologija.

Također je očita vrlo slaba povezanost znanosti i industrije. Svijest o potrebi ulaganja u istraživanje preduvjet je da mali i srednji poduzetnici zatraže usluge znanstveno-istraživačkih institucija. Suradnja gospodarstva i znanosti omogućuje maksimalno iskorištenje infrastrukture u znanstveno-istraživačkim centrima te ulaganje u istraživanje i razvoj malih i srednjih poduzetnika. 

Osim suradnje sa znanstveno-istraživačkim institucijama, prednosti za tvrtke od sudjelovanja u zajedničkim inovacijskim projektima s drugim poduzećima i to izvan lokalnih granica su brojni. Neki od njih su podjela rizika ulaganja- tehnološkog i komercijalnog, smanjivanje vremena potrebnog za izlazak na tržište budući da se smanjuje ciklus razvoja novog proizvoda ili usluge stvarajući tako prvenstvo na tržištu, stvaranje strateških partnerstava što u uvjetima povećane konkurencije stvara prednosti u vidu sinergije tržišnog plasmana.

"Projekt “EUREKA” (E!4177 PRO-FACTORY UES Project) započeo je 01.07.2008. godine  sa partnerima diljem svijeta: Slovenija, Francuska, Španjolska,Portugal, Južna Koreja.

Cilj projekta je razvoj novih koncepata upravljanja i kontrole za fleksibilne distributivne proizvodne sustave koji se oslanjaju na simultani razvoj u područjima komunikacije, informatike i elektronike," rekao je Srđan Lerner, Voditelj službe poboljšanja tvrtke P.P.C. Buzet d.o.o. te dodao: "Realizacijom ovog EUREKA projekta dobit ćemo velike prednosti u protoku informacija u realnom vremenu što omogućuje bržu reakciju, brže odluke, informiranost svih sudionika u procesu. Samim tim postajemo konkurentniji i fleksibilniji u odnosu na našu konkurenciju. U budućnosti, implementirajući MES u svim procesima i komercijalizacijom istog, postajemo lider u bližoj i široj okolici. Isto tako proširivanjem rješenja u  Hrvatskoj doprinosimo ukupnom razvoju gospodarstva i podizanja tehnološko-proizvodnog nivoa, a konačni rezultat je podizanje konkurentske sposobnosti našeg gospodarstva."

Ulaganje u inovacije često je vrlo zahtjevno i neizvjesnih rezultata. Dostupnost financijskih instrumenata koji će im pomoći u razvoju novih proizvoda i usluga ograničeno je. U razdoblju nepovoljnih tržišnih uvjeta, neophodna je daljnja suradnja svih institucija i fondova usmjerenih na pružanje potpore inovativnim programima koji mogu značajno pomoći razvoju gospodarstva u Hrvatskoj i kvaliteti života. To uključuje i državne poticaje poduzetništvu utemeljenom na inovacijama i novim tehnologijama kojima se osigurava premošćivanje nedostatka izvora financiranja. Očekivane koristi koje proizlaze iz tih državnih poticaja su na razini poduzeća: povećanje kasnijeg ulaganja korisnika potpore u aktivnosti istraživanja i razvoja što vodi razvoju novih proizvoda, povećanje prihoda, povećanje tržišnog udjela, osiguravanje mogućnosti za izvoz. Na makroekonomskoj razini osigurava se time povratna sprega u stvaranju novih radnih mjesta, prelijevanja novog znanja u druge sektore, te time u „punjenju“ državnog proračuna putem novih poreza i doprinosa.