07.10.2009, 10:45

Održan susret predstavnika europskih komora i zastupnika EP

 

U Europskom Parlamentu u Bruxellesu, 14. listopada 2009. održano je događanje pod nazivom "Chambers meet MEPs". Ovo događanje bilo je organizirano od strane Eurochambresa (Udruženja europskih gospodarskih komora, čija je članica i HGK) s ciljem što veće i efikasnije uključenosti europskih gospodarskih komora u presudan rad članova Europskog parlamenta (EP) tijekom novog mandata.

Na 90-minutnoj debati 400 predstavnika Gospodarskih komora iz 45 zemalja dobilo je priliku da se susretnu s četiri člana Europskog parlamenta, predstavnika najvećih političkih stranaka u Parlamentu (Gunnar Hoekmark-EPP, Edit Herczog-S&D, Philippe Lamberts-Greens, Giles Chichester-ECR).

Ovaj događaj bio je izvrsna priliku svim sudionicima da debatiraju oko raznih pitanjima koja se tiču poslovanja, iznesu svoja stajališta, kao i upoznaju se s članovima EP.

Komore su pozvale Parlament da stvori povoljnije poslovne uvjete, te uvede politike koje će poslovnoj zajednici omogućiti da izvede Europu iz gospodarske krize, te uvede u razdoblje održivog rasta i konkurentnosti. Postavljali su i konkretna pitanja članovima EP-a , ispitujući tako njihova mišljenja o nekim ključnim pitanjima, kao što su unutarnje tržište, „Europski Inovacijski Akt", post -2010 Lisabonska strategija i planovi za smanjenje potrošnje energije.

Sva četiri člana EP su pojedinačno odgovarala, predstavljajući viđenja i prioritete njihovih stranaka u ovim područjima. Komore su naglasile da će predstojeći pregled proračuna EU biti test koliko ozbiljno EU Institucije namjeravaju održati te prioritete. 

U svojoj završnoj riječi, gospodin Simon, Predsjednik Eurochambresa, uputio je poziv članovima EP-a, ističući da je Eurochambres obavezan angažirati se sve efikasnije oko donošenja politika EU, kako bi se osiguralo da njihove odluke odražavaju potrebe poslovne zajednice. Također je naglasio da su njihovi komentari na pitanja predstavnika Komora postavili visoka očekivanja, te da će se nadzirati glasački zapisi njihovih stranaka i konstanto nadgledati kao i evaluirati njihovi poslovni dokumenti u narednim mjesecima i godinama.