18.12.2019, 11:18

Održan stručni seminar: „Nadzor nad radom ovlaštenih osoba i unapređivanje sustava zaštite na radu“

U organizaciji Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i Hrvatske gospodarske komore - Europske poduzetničke mreže, 17. prosinca 2019. godine u Vijećnici Komore u Zagrebu, održan je stručni seminar na temu „Nadzor nad radom ovlaštenih osoba i unapređivanje sustava zaštite na radu“.

Cilj ovog seminara bio je informirati ovlaštene osobe za obavljanje poslova zaštite na radu i njihove stručnjake, prije svega, o nedostacima koji su uočeni u provođenju stručnih nadzora kao i najava buduće revizije.

U uvodnom dijelu prisutnima su se prigodno obratili Vesna Torbarina, voditeljica Odjela za projekte, programe i fondove EU u HGK i ambasadorica Europske agencije za sigurnost i zaštite na radu (EU OSHA) te Muhidin Omerdić, voditelj službe za unapređivanje sigurnosti na radu i ovlaštenja pri ministarstvu.

Nakon toga, Davorin Kacian,direktor KACIAN CONSULTING d.o.o., informirao je o implementaciji međunarodne norme za sustav upravljanja zdravljem i sigurnošću na radu ISO 45001 koja će do ožujka 2021. godine potpuno zamijeniti postojeću normu OHSAS 18001.

O najavi izmjena propisa iz područja zaštite na radu govorio je Ivica Orač Šukelj, voditelj Službe za zaštitu na radu pri ministarstvu, te je pozvao sve da se na vrijeme uključe u e- savjetovanje.

Iskustva iz stručnih nadzora prezentirao je Muhidin Omerdić, voditelj službe za unapređivanje sigurnosti na radu i ovlaštenja pri ministarstvu, naglasivši kako ovlaštene osobe za obavljanje poslova zaštite na radu imaju određenu ulogu i odgovornost u promicanju kulture i izvrsnosti u području zaštite na radu kod poslodavaca na temelju važećih propisa, odnosno u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu i drugim propisima.

Seminar je zaključen s pitanjima i informacijama vezanim uz implementaciju Informacijskog sustava zaštite na radu na koja je odgovarao Antonio Jaić, viši stručni savjetnik pri ministarstvu.

Program je moderirala Marina Borić, viša stručna savjetnica pri ministarstvu te je na kraju zahvalila predavačima, predstavnicima HGK-a i svima koji su se odazvali na seminar, uz najbolje želje za daljnji učinkovit rad u nadolazećoj godini.