20.05.2013, 09:27

Održan nacionalni info dan programa CIP Eko-inovacije

U industriji zaštite okoliša i srodnim djelatnostima u EU radi oko tri milijuna ljudi koji ostvaruju prihod od 221 milijarde eura, rekla je Vesna Torbarina, savjetnica za EU pitanja HGK, na nacionalnom info danu „CIP Eko-inovacije“ održanom 15. svibnja u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore koji su organizirali Europska poduzetnička mreža HGK i Ministarstvo poduzetništva i obrta. U Sloveniji oko 10 posto radne snage zaposleno je u eko industriji, a slične postotke možemo uočiti i u ostalim zemljama EU. Objava zadnjeg natječaja u okviru programa CIP Eco Innovation ujedno ne označava i potpuno ukidanje toga programa. Program bi trebao biti sastavni dio HORIZON 2020 od 2014. do 2020. godine. U proteklih pet natječaja na kojima je sudjelovala Hrvatska svaki je put neka naša tvrtka bila uspješna, odnosno uspjela je u jakoj konkurenciji dobiti financijsku potporu, istaknula je Vesna Torbarina. Naime, u sudjelovanju na natječaju za dodjelu financijskih sredstava iz programa CIP Eko inovacije hrvatske tvrtke su se natjecale ne samo sa 27 zemalja EU, već i šire, uključujući primjerice Norvešku, Island, Lihtenštajn, Tursku, Albaniju, Izrael, Crnu Goru i Srbiju. Postoje neformalne naznake da su naše tvrtke bile uspješne i na natječaju iz prošle godine.

Dražen Pros, zamjenik ministra poduzetništva i obrta, napomenuo je kako je nužno što snažnije poboljšavati konkurentnost, pri čemu je inovativnost važna sastavnica tog procesa. Ovaj skup je prilika za razmjenu znanja, iskustava i umijeća koja mogu unaprijediti poslovanje, ali i za povezivanje znanstvene zajednice i gospodarstva. Inovacijski kapacitet naše zemlje nije dovoljno iskorišten i to valja što hitnije korigirati uz pomoć primjerene strategije te odgovarajućeg praktičnog djelovanja.

Program CIP Eko-inovacije nastoji pojačati kreativne napore u području inteligentne energije, ICT politika uz istovremeno poticanje poduzetništva kao temeljnog oblika ekonomskog djelovanja, kazala je Snježana Ivić Pavlovski, voditeljica Uprave za programe EU Ministarstva poduzetništva i obrta. U budućnosti se za inoviranja u području smanjivanja negativnog utjecaja na okoliš očekuju znatno veća financijska sredstva. Za inovacije u ovom području, koja se financijski podupiru, važna je ekološka, ali i ekonomska dobrobit. Natječaj ne financira razvoj inovacije već prvenstveno podupire izlazak na tržište. Projekti moraju imati međunarodni značaj, odnosno moraju biti interesantni tržištu EU a posebna se pozornost posvećuje malim i srednjim tvrtkama. Prioriteti financiranja su recikliranje materijala, građevinarstvo, hrana i piće, voda i zeleno poslovanje. Prosječan iznos financiranja projekta iznosi 1,4 milijun eura. Ovih je dana otvoren natječaj koji će trajati do 5. rujna. Projekti mogu trajati do tri godine, a sufinancira se do 50 posto vrijednosti projekta. Prijave su isključivo elektronske. Evaluacija projekata trajat će do kraja 2013., a na raspolaganju je 31,5 milijun eura.

Dr. sc. Ivana Banjad Pečur predstavila je projekt „Eco Sandwich“,nagrađen na natječaju CIP Eko inovacije 2011. Eco-Sandwich je ventilirana montažna zidna ploča napravljena od recikliranog građevinskog otpada (CDW) i mineralne vune proizvedene korištenjem inovativnih i održivih ECOSE ® tehnologija za smanjenje potrošnje primarne energije u zgradama. Ovaj će se revolucionarni proizvod prvi put primijeniti na sveučilišnom kampusu u Koprivnici. Taj projekt realizira konzorcij sastavljen od znanstvenih institucija i tvrtki. Eco Sandwich“ može se koristi u gradnji novih i obnovi postojećih građevinskih objekata. Može se primijeniti prilikom izgradnje ili obnove primjerice stambenih zgrada, proizvodnih hala, obiteljskih kuća, bolnica, dječjih vrtića i skladišta. Iznimno velike uštede mogu se ostvariti u zgradarstvu koje troši gotovo 40 posto energije.

O „Greenblastu“ – projektu nagrađenom na natječaju Cip Eko inovacije 2011 govorio je Marko Mendica, rukovoditelj izvođenja radova bojenja broda Uljanik d.o.o. Riječ je o međunarodnom projektu u kojem sudjeluju partneri iz Hrvatske, Rumunjske i Velike Britanije. Projekt se sastoji od dvije faze recikliranja otpada stakla; prva faza kao početak procesa za pjeskarenje u pripremi površine metala u brodograđevnoj industriji i druga faza, u kojoj se dobiveni otpad koristi kao sirovina za industriju teške gline. Iznimno je važno sakupljanje otpadnog stakla za koje u Hrvatskoj postoje samo dva dobavljača. Projekt je još u fazi razvoja, a za sada su vidljive prednosti i uštede.

U panel diskusiji ukazano je na značaj zaštite inovacije pri čemu je naglašeno da je patentiranje prihvatljiv trošak koji valja planirati na vrijeme. Istaknuto je kako se praksa patentiranja koristila prilikom stvaranja novih materijala u projektu Marine Clean. Za privlačenje financijskih sredstava u sklopu ovog natječaja, ali i u drugim prigodama, važna je prezentacija projekta. Ponekad je moguća i samo elektronska komunikacija prilikom prezentacije projekta. Vrlo se rijetko financira sama ideja, ali postoje i takva iskustva pri čemu je riječ o zelenim idejama. U realizaciji projekta mora se poštivati dogovorena financijska dinamika te se moraju podnositi financijska izvješća. U pravilu se moraju opravdati i najmanji financijski troškovi. Naglašeno je da i Hrvatska mora imati fondove koji podupiru realizaciju projekata, a takva praksa se izuzetno cijeni u EU. Sudionici rasprave ukazali su na problem obračuna PDV-a koji se ne tretira kao prihvatljiv trošak.Tako se, primjerice, prilikom uvoza laboratorijske opreme pojavio problem izdavanja računa bez obračunatog PDV-a.

Eko-inovacije uključuju nove proizvodne procese, nove proizvode ili usluge te nove metode poslovanja i upravljanja, čije će korištenje ili provedba spriječiti ili znatno smanjiti rizike za okoliš, zagađenje i sve druge negativne posljedice uporabe resursa tijekom životnog ciklusa srodnih aktivnosti.

Europska Unija sufinancira projekte do 50 posto ukupnog iznosa s posebnom napomenom kako se iste ili slične aktivnosti koje su financirane putem drugih fondova EU neće sufinancirati i putem ovog natječaja.

Hrvatska gospodarska komora pobrinut će se kao i svake godine da sve informacije o natječaju, mogućnostima, uvjetima i kriterijima pravovremeno dopru do hrvatskih poslovnih subjekata.

Info dan je i ove godine bio besplatan i dostupan svim hrvatskim poduzetnicima.

Dokumenti:

Nacionalni info dan

Eco-sendwich

Greenblast