25.04.2013, 14:49

OBJAVLJENI NATJEČAJI ZA SUFINANCIRANJE PROJEKATA FONDA VRIJEDNI 86 MILIJUNA KUNA

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovit objavio je šest novih natječaja za sufinanciranje projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije za koje su planirana sredstva u iznosu od 86 milijuna kuna. Natječaji su objavljeni na web stranici Fonda i u Narodnim novinama br. 42/13, a svoje projekte na iste mogu kandidirati jedinice regionalne i lokalne samouprave, javne ustanove, trgovačka društva, obrtnici, zadruge hrvatskih branitelja te organizacije civilnog društva.

Sredstva će se moći dobiti za projekte energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete, korištenje obnovljivih izvora energije, energetsku učinkovitost u industriji, čistiji transport te projekte koje će provoditi udruge civilnog društva, a koji se odnose na zaštitu okoliša, energetsku učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije.

Javne ustanove te jedinice regionalne i lokalne samouprave od Fonda će moći dobiti bespovratnu financijsku pomoć koja će ovisno o njihovom statusu iznosit 40 do 80 posto od ukupne investicije. Trgovačkim društvima, obrtnicima i drugim pravnim osobama Fond će dodjeljivati zajmove u visini do 1,4 milijuna kuna na rok od 5 godina i s odgodom povrata sredstava od 2 godine, a postoji mogućnost i subvencije kamate kredita koja može iznositi do 800 tisuća kuna po projektu. Do 200 tisuća kuna Fond će odobravati za projekte koje kandidiraju zadruge hrvatskih branitelja, a isti iznos po projektu moći će dobiti i udruge civilnog društva. 

  „Očekujemo veliki interes za Fondove natječaje, osobiti ako se uzme u obzir da nam je na natječaje koje smo raspisali u prosincu prošle godine pristiglo oko 550 ponuda“, istaknuo je direktor Fonda Dinko Polić. S obzirom na važnost edukacije kako u zaštiti okoliša tako i u promicanju novih ekološko-energetskih trendova Polić se nada i kvalitetno osmišljenim projektima nevladinih udruga kojima je na raspolaganju ukupno tri milijuna kuna.

Iako je do sada Fond u projekte modernizacije javne rasvjete uložio preko 82 milijuna kuna gradovi i općine su s nestrpljenjem čekale objavu novog natječaja jer osim pozitivnih ekoloških učinaka, nisu zanemarive ni energetske uštede koje iznose od 30 do 50 posto manje potrošnje energije, što u konačnici predstavlja i manje financijske troškove.

Gospodarskim subjektima osobito će biti interesantni natječaji za sufinanciranje čistijeg transporta i energetske učinkovitosti u industriji, kao i oni za korištenje obnovljivih izvora energije. „Unatoč recesijskim vremenima, nadam se da će naši gospodarstvenici iskoristiti sredstva Fonda koja su im na raspolaganju te ulagati u modernizaciju svojih postrojenja i voznog parka. Ulaganjem u „zelene“ tehnologije smanjuju štetne emisije, štede energiju te jačaju svoju konkurentnost na tržištu.“, objašnjava Polić.       

Uz dostavu tražene dokumentacije koja je propisana u svih šest natječaja kriteriji za ocjenjivanje ponude i određivanja prednosti pri dodjeli sredstava biti će pripremljenost konkretnih projekta, stupanj povoljnog utjecaja na zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kvaliteta ponuđenog tehničkog rješenja, veća ušteda energije, smanjenje emisija stakleničkih plinova za manja uložena sredstva te financijska sposobnost korisnika na ulaganja i povrat sredstava. Sve upute i obrasci za prijavu projekata mogu se pronaći na web stranici Fonda – www.fzoeu.hr. Rok za dostavu ponuda je 10. lipnja 2013. godine.

Na ovom linku dostupni su svi natječaji s uputama i obrascima http://www.fzoeu.hr/hrv/index.asp?s=natjecajifzoeu