18.01.2010, 12:30

Objavljena brošura „Prepreke pri investiranju u zemlje zapadnog Balkana“

Hrvatska gospodarska komora sudjelovala je u nedavno završenom projektu pod nazivom „Partners for investment promotion" pokrenutom od strane Europske komisije i Eurochambresa. Projekt je trajao 18 mjeseci (od svibnja 2008 do studenog 2009), a njegov glavni cilj bio je promocija investiranja tj. razvoja povoljne okoline za privlačenje i zadržavanje stranih ulaganja u zemlje zapadnog Balkana. Jedna od glavnih aktivnosti projekta bila je provesti istraživanje o preprekama direktnim stranim ulaganjima u zemlje zapadnog Balkana

O projektu
Uzimajući u obzir izvrsne preduvjete zemalja u regiji (blizina EU, niski troškovi rada te visoka stručnost svih razina radne snage), mogućnosti za strana ulaganja su velike, a izvješće OECD-a iz 2006. godine pokazalo je kako je dosadašnja razina ulaganja puno niža nego što bi mogla biti obzirom na mogućnosti koje zemlja nudi. Projekt Partners for investment promotion imao je za cilj potaknuti daljnja ulaganja u zemlje regije te poboljšati informiranost o aktivnostima i mogućnostima koje nude investicijski partneri (komore, nacionalne agencije, strani ulagači). Ključnu ulogu u procesu imale su komore u zemljama regije pri čemu se jačala njihova savjetodavna uloga o tome kako dobiti i zadržati strana ulaganja.

Zemlje obuhvaćene projektom su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija te Srbija.  

Istraživanje
Istraživanje o preprekama direktnim stranim ulaganjima provođeno je tijekom ljeta 2009. godine na temelju upitnika koje su komore uključene u projekt trebale provesti svaka na uzorku od 60 ispitanika. Upitnike je pripremio OECD u suradnji sa Eurochambresom, a ukupno je sakupljeno 860 odgovora iz komora zapadnog Balkana i 259 odgovora koje su prikupile europske komore.

Istraživanjem se nastojalo na jednom mjestu objediniti stajališta privatnog sektora EU-a i domaćeg privatnog sektora u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji te osigurati sveobuhvatan i ažuriran pregled percepcije sadašnjih i potencijalnih ulagača u regiji.

Teme koje su bile obuhvaćene upitnikom bile su slijedeće:
- investicijska politika, trgovinska politika, ljudski kapital, gospodarske reforme, pristup financiranju i porezna politika i administracija.
Neki od rezultata istraživanja pokazali su da se investicijska klima poboljšala u posljednjih nekoliko godine, ali da su ostale dvije najveće prepreke investiranju, a to su:
1) korupcija
2) netransparentan pravni okvir

Više informacija o projektu možete pogledati na stranicama Eurochambresa. http://www.eurochambres.be/Content/Default.asp?PageID=218

Brošura u PDF izdanju