27.05.2009, 09:30

NOVA PRAVILA O OZNAČAVANJU KAKVOĆE

Europska komisija bi krajem svibnja trebala prihvatiti dokument u kojem će preporučiti da se promijene dijelovi politike označavanja kakvoće poljoprivrednih proizvoda.
Sukladno tome, EK bi trebala predložiti smjernice za sheme ovjere kakvoće poljoprivrednih proizvoda te kriterije za nove sheme ovjere EU, pripremiti teren za moguće zakonodavne inicijative u području zemljopisnih oznaka, zajamčenih tradicionalnih specijaliteta (TSG) i tržišnih standarda, uključivo razvoj mogućih rezervnih pojmova poput „planinski proizvod", „hranjen" i sl.
Zemljopisne oznake opisuju poljoprivredni proizvod koji vuče značajke ili reputaciju iz zemljopisnog područja iz kojeg dolazi.
Postoje tri sheme: jedna za vina, jedna za žestoka alkoholna pića i jedna za poljoprivredne i prehrambene proizvode, te dva instrumenta: zaštićena oznaka podrijetla (PDO) i zaštićena zemljopisna oznaka (PGI).
EK smatra da bi sustav trebao biti pojednostavljen, te namjerava pripremiti teren za moguću preinaku zakonodavstva o zemljopisnim oznakama. Između ostaloga, kani i razmotriti mogućnost da se vino, alkoholna pića, poljoprivredni i prehrambeni proizvodi stave u jedinstvenu strukturu, uz očuvanje posebnosti svakog sustava.