25.11.2020, 11:44

Komisija pokrenula portal Access2Markets kao potporu trgovinskim aktivnostima malih poduzeća

Globalna tržišta važan su izvor rasta za mala i srednje velika poduzeća u Europi. Zbog toga je ključno obratiti posebnu pozornost na mala poduzeća tijekom gospodarskog oporavka od pandemije uzrokovane koronavirusom.

Europska komisija pokrenula je novi mrežni portal Access2Markets kako bi malim i srednje velikim poduzećima pomogla u obavljanju trgovinskih aktivnosti izvan granica EU-a. 


Novi portal odgovor je na zahtjeve dionika da se bolje objasne trgovinski sporazumi i pomogne se poduzećima kako bi osigurala da njihovi proizvodi ostvaruju pravo na carinske popuste. Portal je namijenjen poduzećima koja već trguju na međunarodnoj razini te onima koja tek počinju istraživati mogućnosti na inozemnim tržištima.

Europska unija ima veliku mrežu trgovinskih sporazuma s više od 70 država i regija i trenutno pregovara o mnoštvu novih pogodnosti. Novi portal raščlanjuje ovaj složeni skup pravila u praktične informacije kako bi manja poduzeća mogla ostvariti jednostavniji pristup relevantnim informacijama. Konkretno, na portalu Access2Markets predstavljeni su trgovinski uvjeti za uvoz robe u EU i izvoz robe na više od 120 inozemnih tržišta.