28.11.2014, 13:28

Nastavlja se rad EU Centra za pomoć tvrtkama u izlasku na tržište Kine

Nakon uspješne prve faze, EU Centar za pomoć tvrtkama u izlasku na tržište Kine službeno je ušao u svoju drugu fazu poslovanja, čime su im osigurana financijska sredstva Europske unije za naredne četirigodine.

Centar će nastaviti s aktivnostima olakšavanja pristupa tržištu za europska mala i srednja
poduzeća, nuditi informacije o kineskom tržištu, internetske seminare, treninge, radionice i ostala rješenja prilagođena potrebama poduzeća. Jedno je od važnijih djelatnosti Centra i lobiranje prema kineskoj vladi.

Direktor Centra Chris Cheung najavio je i tri nove usluge – Centar znanja, Savjetodavni centar i Trening centar koji će još više pridonijeti internacionalizaciji MSP u Kini.

Još od njegova otvaranja u 2010. godini, Centar broji više od 2400 odgovorenih upita iz svih zemalja članica EU-a, koji pokrivaju područja kao što su poslovni razvoj, pravni standardi te sukladnost ljudskih resursa. Najčešći su izazovi s kojima se susreću MSP u izlasku na tržište Kine susreti s kineskim partnerima te provedba tzv. due diligence postupka, a najčešći su problemi načini izlaska na strana tržišta, carinjenja, plaće i načini zapošljavanja.

Arnaldo Abruzzini, glavni tajnik Eurochambresa, organizacije koja koordinira aktivnosti Centra u Europi, rekao je kako uspjeh rada Centra u prvoj fazi potvrđuje važnost davanja podrške tvrtkama u izlasku na treća tržišta.

Više informacija o Centru http://www.eusmecentre.org.cn/