01.06.2010, 11:15

Naftna industrija, obnovljivi izvori energije i zaštita okoliša tema je poslovnog susreta uspješno o

U okviru projekta Europske poduzetničke mreže - EEN, 26. i 27.05.2010. uspješno su organizirani poslovni susreti tvrtki zainteresiranih za suradnju u području naftne industrije, obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša. U organizaciji su sudjelovali Tehnologijsko-razvojni centar u Osijeku, Tehnološki park Varaždin, Poslovno-inovacijski centar Hrvatske - BICRO, Hrvatska gospodarska komora i strani partneri: Univerzitet u Zenici i Gospodarska komora Pecs.

Zainteresiranost tvrtki i njihovi dosadašnji poslovni rezultati, pokazali su kako teme vezane za naftnu industriju i obnovljive izvore energije predstavljaju atraktivne teme za poduzetnike u regiji. Tvrtka Agria d.o.o. predstavila se sa prvom u Hrvatskoj izgrađenom, energetski učinkovitom stambenom zgradom. U tu svrhu bila je domaćin delegaciji iz Pečuha s više od 20 sudionika, te prezentirala inovativnu i u praksi primijenjenu tehnologiju gradnje.








Inovativne tehnologije u domeni naftne industrije prezentirala je hrvatska tvrtka TGL d.o.o. iz Zagreba specijalizirana za pružanje usluga i isporuku opreme za proizvodnju nafte i plina. Radi se o inovativnim rješenjima koji povećavaju učinkovitost proizvodnje i utječu na energetsku učinkovitost. Prisutni su na tržištu Hrvatske, Srbije, Turske, Egipta Omana, Indije, Kazahstana, Rusije i SAD-a.

Zajednički cilj organizatora je bio okupiti tuzemne poduzetnike s inicijativom međusobne suradnje, ali ono još važnije inicirati suradnju sa stranim tvrtkama. Kontakti uspostavljeni s Univerzitetom u Zenici vode ka pregovorima o sklapanju poslovne suradnje između domaćeg i stranog poduzetnika, istaknuo je Tehnologijsko-razvojni centar. Također je identificiran poduzetnik zainteresiran za investicijska ulaganja u posao obnovljivih izvora energije.

Obnovljivi izvori energije danas su na tržištu zastupljeni svega 15%, preostali postotak iskorištavanja su upravo neobnovljivi izvori energije. Za povoljnije omjere potrebna su značajna ulaganja u svijest ljudi i poduzetnika, te dugoročna strategija za uspješnu izgradnju i unapređenje poduzetničkih aktivnosti u ovoj domeni. Jedna od karika u cjelokupnoj strategiji je umrežavanje tvrtki koje žele svoju poslovnu aktivnost razvijati na toj osnovi. Poslovni susreti organizirani u Osijeku su potvrdili da interes i kritična masa postoje.