17.05.2013, 09:39

Liderima hrvatskog zelenog gospodarstva dodijeljena godišnja nagrada GREENOVATION

ZAGREB, 17. SVIBNJA 2013. - U organizaciji Saveza za energetiku Zagreba, Energo Media Servisa i portala croenergo.eu, suorganizaciji Europske poduzetničke mreže u Hrvatskoj pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i pod generalnim pokroviteljstvom Grada Zagreba - Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, jučer navečer su u prisustvu ministra zaštite okoliša i prirode, gospodina Mihaela Zmajlovića i pročelnika Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba, gospodina Marijana Marasa, u hotelu DoubleTree by Hilton u ukupno 10 kategorija dodijeljene, drugu godinu za redom, nagrade 'GREENOVATION 2013' čime su istaknuti lideri hrvatskog zelenog gospodarstva.

Ministar zaštite okoliša i prirode, Mihael Zmajlović, istaknuo je sljedeće: "U situacijama kada i državna administracija zakazuje, poduzetnici i gospodarstvo su ti koji predvode i moraju rušiti barijere i nama političarima pokazati koji je pravi smjer i na koji način biti bolji i efikasniji. Vjerujem da tako neće biti u budućnosti i da se svi napori koje poduzimamo i svi propisi koji su iz Ministarstva gospodarstva, ali i mog resora, resora zaštite okoliša, da će rušiti barijere i omogućiti normalan i održivi razvoj poduzetništva usmjeren u zaštitu okoliša i korist svih građana".

Pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba, Marijan Maras, istaknuo je sljedeće "Grad Zagreb ulaže velike napore kako bi građane i poduzetnike upoznao s dobrobitima zelenog razmišljanja i djelovanja. Održivi razvoj temeljen na zelenim i inovativnim tehnologijama, proizvodima i uslugama jedina je šansa za naš opstanak ljudi na Zemlji. Vrlo mi je drago što sve veći broj hrvatskih tvrtki prepoznaje vrijednost zelenog gospodarstva te, kao što je vidljivo i iz nagrađenih projekata, može realizirati zaista iznimne projekte na razini cijele Hrvatske i kroz najrazličitije gospodarske sektore".

Prigodom otvaranja svečanosti, koja se održala u okviru 4. Zagrebačkog energetskog tjedna, predsjednik Saveza za energetiku Zagreba Tomislav Marjanović istaknuo je sljedeće "Savez za energetiku Zagreba nacionalna je organizacija, s prvom djelovanja na međunarodnoj razini, osnovana 15.09.2010. godine. Nakon dvije i pol godine rada i djelovanja, Savez za energetiku Zagreba danas okuplja i surađuje s više od 250 institucija i tvrtki diljem Hrvatske i inozemstva te u svojem članstvu broji više od 150 aktivnih poslovnih subjekata u kojima je zaposleno više od 10.000 inženjera elektrotehnike, strojarstva, stručnjaka iz područja zaštite okoliša, ekonomista i drugih uvaženih stručnjaka. Sa 25 aktivnih vlastitih projekata godišnje te sudjelovanjem u približno isto toliko projekata članova također na godišnjoj razini, Savez za energetiku Zagreba danas, sa velikim zadovoljstvom, može istaknuti kako je postao svojevrsnim liderom u promicanju i poticanju razvoja zelenog gospodarstva na nacionalnoj razini".

Program Saveza za energetiku Zagreba za razvoj hrvatskog zelenog gospodarstva odnosi se na cjelovito poboljšanje performansi gospodarstva Hrvatske kroz održivi razvoj što uključuje učinkovito i održivo korištenje resursa, zaštitu okoliša i sprječavanje gubitka biološke raznolikosti, razvoj novih zelenih usluga, proizvoda, tehnologija i metodologije proizvodnje te druge koncepte koji čine štedno, zeleno i konkurentno gospodarstvo. Cilj programa je sustavno poticanje poslovne zajednice na takvo djelovanje, a sustavom nagrađivanja svake godine ističemo vodeće nacionalne članove hrvatske poslovne zajednice koji predvode razvoj zelenih i konkurentnih usluga, proizvoda i tehnologija. Jednako kao i prošle godine, nagrada 'GREENOVATION', nakon provedenog javnog natječaja, dodijeljena je u ukupno 10 kategorija te je dodijeljena jedna posebna nagrada na ovogodišnju temu natječaja – zelena gradnja.

U kategoriji 'Najbolji ukupni program hrvatskog zelenog gospodarstva' nagradu je dobila RIVIERA ADRIA d.d. za projekt 'Green Lanterna: Ukupni program učinkovitog korištenja resursa u turističkim objektima'. U kategoriji 'Najbolji start-up hrvatskog zelenog gospodarstva' nagradu je dobila BROKULA&Ž d.o.o. za projekt 'Brokula&Ž: Odjeća od organski uzgojenih sirovina'. U kategoriji 'Najbolja usluga hrvatskog zelenog gospodarstva' nagradu je dobila BOR-PLASTIKA d.o.o. za projekt 'Sojenica: Kolijevka civilizacije postaje turističko središte'. U kategoriji 'Najbolji proizvod hrvatskog zelenog gospodarstva' nagradu je dobio EDC d.o.o. za projekt 'Telemetrijski hidrant'.

U kategoriji 'Najbolja tehnologija hrvatskog zelenog gospodarstva' nagradu je dobila DOGMA NEKRETNINE d.o.o. za projekt 'Projekt stambenih zgrada na Trsatu-Rijeka u okviru Pilot projekta Inovativna stambena gradnja za Mediteran - primjena Med načela'. U kategoriji 'Najbolja marketinška kampanja hrvatskog zelenog gospodarstva' nagradu je dobio ICE STUDIO d.o.o. za projekt 'CROECOSEAT: Ekološko prijenosno kartonsko sjedalo s inovativnim držačem za napitke'. U kategoriji 'Najbolji web program hrvatskog zelenog gospodarstva' nagradu je dobila HEP GRUPA - HEP-OPSKRBA d.o.o. za projekt 'ELEN.HEP.HR – Izvor električne energije – Portal za popularizaciju eMOBILNOSTI'.

U kategoriji 'Najbolji menadžer hrvatskog zelenog gospodarstva' nagradu je dobio gospodin David Burcar iz tvrtke ELKA d.o.o. za projekt 'Primjena mjera energetske učinkovitosti na rasvjetnom sustavu pogona ELKA'. U kategoriji 'Najbolji novinar hrvatskog zelenog gospodarstva' nagradu je dobila urednica portala POSLOVNI.HR Branka Suvajac (24SATA d.o.o.). U kategoriji 'Najbolji team hrvatskog zelenog gospodarstva' nagradu je dobilo Sveučilište u Zagrebu - Građevinski fakultet - Zavod za materijale za projekt 'ECO-SANDWICH: Održivi predgotovljeni zidni panelni sustav od recikliranog agregata'.

Posebna nagrada na temu ovogodišnjeg natječaja - zelena gradnja – pripala je tvrtki PJER d.o.o. za projekt 'SQE tehnologija gradnje energetski učinkovitih objekata'.

Osim prekrasne ručno izrađene statue, dobitnici nagrade ostvarili su pravo na besplatno petogodišnje korištenje i isticanje oznake za izvrsnost u zelenom gospodarstvu – oznake GREEN MARK te nastup na 38. Hrvatskom salonu inovacija s međunarodnim sudjelovanjem INOVA i na Prvom hrvatskom green-tech i green-lifestyle sajmu otvorenog tipa 'GREENVEST: HOME EDITION'-u.

Natječaj za nagradu GREENOVATION 2014. biti će otvoren 15.11.2013. sve do 15.03.2014. godine, a nagrade će biti dodijeljene na jubilarnom, 5. po redu Zagrebačkom energetskom tjednu.

Dodatne informacije:

Savez za energetiku Zagreba