19.08.2015, 14:32

KREĆU PRVE RAZMJENE U SKLOPU PROGRAMA ERASMUS ZA MLADE PODUZETNIKE


Unatoč ljetnim praznicima, rezultati rada nikako ne izostaju. Od ukupno 18 prijavljenih sudionika u programu Erasmus za mlade poduzetnike, Tera Tehnopolis je odabrala prva dva poduzetnika za odlaznu razmjenu te im na taj način omogućila stjecanje iskustva kod iskusnog poduzetnika te postizanje konkretnih rezultata odnosno pokretanje svog vlastitog poslovanja. Pored toga, jednom poduzetniku je pružena prilika profitiranja od novih ideja koje će u njegovu tvrtku donijeti motivirani novi poduzetnik te mu pružiti mogućnost učenja i proširenja njegovih poslovnih mogućnosti.

Erasmus za mlade poduzetnike je međunarodni program razmjene koji mladim i ambicioznim poduzetnicima omogućuje razmjenu iskustva tijekom boravka kod iskusnog poduzetnika. Poduzetnik domaćin novom poduzetniku pomaže steći potrebne vještine za vođenje tvrtke, pri čemu mu se pružaju novi pogledi na njegovu/njezinu tvrtku, kao i prilika za suradnju s inozemnim partnerima i učenje o novim tržištima.

Prve razmjene kreću u rujnu, a odabrane destinacije su Italija, gdje će klijentica Marija Latin iz Ivanca iskustvo stjecati u području Event Managementa. Njemački će stručnjaci mladom poduzetniku Kimu Paliski-Smokoviću iz Labina pokazati kako unaprijediti razvoj tradicionalnog obiteljskog uzgoja cvijeta pelargonije.

S druge strane, Apoteka, mala tvrtka suvremene umjetnosti iz Vodnjana, će ugostiti novog poduzetnika iz Novog Sada koji će ući u bogati svijet uradaka hrvatskih umjetnika te na taj način proširiti vidike i spojiti umjetnosti ova dva grada. Hrvatskom poduzetniku domaćinu se pruža prilika unaprijediti svoje poslovanje inovativnim stavovima, novim vještinama i znanjem, kao i potencijalna suradnja s poduzetnicima iz susjedne zemlje sudionice Programa.

Svi poduzetnici zainteresirani za sudjelovanje u Erasmus programu svoje sudjelovanje mogu prijaviti nakon odabira lokalne kontakt točke TERA, nakon čega slijedi prijavljivanje koje se sastoji od 4 dijela: prijavnog obrasca, motivacijskog pisma, životopisa i poslovnog plana. Nakon procjene i odabira kandidata slijedi pretraživanje i odabir mentora. U posljednjoj fazi se razmjena odobrava na razini konzorcija i Programa.