28.02.2014, 12:52

Konferencija projekta IMAGEEN – Ekodizajn u hrvatskoj proizvodnji

U srijedu 19. 02. 2014. u dvorani Rektorata Sveučilišta J. J. Strossmayera održana je konferencija projekta IMAGEEN pod nazivom „Ekodizajn u hrvatskoj proizvodnji“.

Projekt IMAGEEN ima za cilj predstaviti i promovirati eko-dizajn u sektoru prehrambene industrije i proizvodnje pića, oboje u kontekstu pakiranja (ambalaže) pa smo tako i na konferenciji imali prilike poslušati stručnjake iz područja eko-dizajna Ivana Klisurića, Ivanu Ostojić i Ana-Mari Kordek, a pozdravni govor održao je direktor Tera Tehnopolis d.o.o. Ivan Štefanić.

Naglasak Konferencije bio je na podizanju razine svijesti malih i srednjih poduzetnika o ambalažnom otpadu u cilju smanjenja otpada od hrane koji završava na odlagalištima ostalog otpada; podizanje svijesti odnosno razmišljanja o životnom vijeku proizvoda, eko-profiliranju; marketingu; obrađivanju zahtjeva iz sektora zaštite okoliša te određivanju uloga svih partnera/članova lanca vrijednosti.

Ana-Mari Kordek održala je detaljnu prezentaciju o projektu IMAGEEN u kojoj je predstavila aktivnosti i koristi koje mali i srednji poduzetnici mogu dobiti uključivanjem u projekt.

Ivan Klisurić, samostalni grafički dizajner i član ULUPUH-a i HDD-a, pružio nam je pogled iz kuta dizajnerske struke sa prezentacijom o održivom eko-dizajnu kojom je obuhvatio životni ciklus proizvoda, grafičke materijale, dizajn/re-dizajn, oznake i certifikate te sve popratio s primjerima iz prakse.

 

Ivana Ostoić, iz IQ Consultinga obradila je temu o savjetodavnim uslugama koje se pružaju malim i srednjim poduzetnicima s naglaskom na to koje su to usluge, kako izgleda audit, kakva očekivanja poduzetnici mogu imati i također sve to popratila primjerima iz prakse

Svi sudionici konferencije izrazili su zadovoljstvo primljenim informacijama s obzirom na to da je eko-dizajn još uvijek, za hrvatske prilike, relativno nepoznata tema.