18.11.2010, 12:33

Konferencija o internacionalizaciji poslovanja i inovacija

Hrvatska gospodarska komora i Poslovno – inovacijski centar Hrvatske BICRO pozivaju Vas na konferenciju o internacionalizaciji poslovanja i inovacija namijenjenu hrvatskim poduzetnicima i potpornim institucijama u poduzetništvu.

Cilj je konferencije osnažiti svijest hrvatskih poduzetnika kao i donositelja odluka o potrebi i važnosti razvoja inovativnosti te samim time i konkurentnosti domaće proizvodnje.

„Postoji izravna veza između internacionalizacije malih i srednjih tvrtki i povećanja njihovih performansi. Međunarodne aktivnosti pojačavaju rast, podižu konkurentnost i omogućavaju dugoročnu održivost kompanije. Ipak, europske male i srednje tvrtke i dalje u velikoj mjeri ovise o svojim domaćim tržištima, unatoč mogućnostima koje donose prošireno jedinstveno tržište i globalizacija u cjelini“, jedan je od ključnih zaključaka istraživačke studije pod nazivom Internationalisation of European SMEs, koju je izradila Europska komisija na uzorku od 9.480 malih i srednjih tvrtki u 33 europskih zemalja.

Studija iznosi čitav niz činjenica koje svjedoče o potrebi veće potpore internacionalizaciji tvrtki; međunarodno aktivne mala i srednje tvrtke stvaraju više radnih mjesta; međunarodne male i srednje tvrtke su inovativnije - čak 26% međunarodno aktivnih tvrtki predstavilo je proizvode ili usluge koje predstavljaju novost za svoj sektor u svojoj zemlji; europske male i srednje tvrtke su više međunarodno aktivne od američkih i japanskih tvrtki.

Poticanje internacionalizacije poduzetništva neodjeljivo je od procesa ulaganja u znanost, istraživanje i razvoj. Znanje se kao najvažnija sirovina kroz inovativne procese ugrađuje u nove proizvode i postupke kojima se postiže tržišna konkurentnost. Drugim riječima, znanost stvara tržišta koja opet sa svoje strane potiču stvaranje društva znanja.

Na ovim načelima i interakcijama temelji se gospodarska moć razvijenog dijela svijeta. Inovacije su, prema mnogim stručnjacima, eliksir razvijenih gospodarstava u doba globalizacije, odlučujuća pogonska strana za strukturne promjene, gospodarski rast i društveno blagostanje. Pritom inovacije ne znače samo tehničke inovacije. Jednako su važni razvoji područja uslužnih djelatnosti ili primjerice organizacijsko i tehničko optimiranje procesa, što doprinosi  sniženju proizvodnih troškova.

Konferencija namjerava obuhvatiti upravo ova dva ključna koncepta te analizirati i poduzetnicima približiti postojeće nacionalne kao i europske sustave i strukture (programe, fondove i sl.) koji potiču i doprinose razvoju inovativnih i međunarodno aktivnih tvrtki.

Konferencija je koncipirana u obliku predavanja u dopodnevnom dijelu te u vidu ciklusa radionica u popodnevnom dijelu, s fokusom na inovacije i kreativnost te postojeće EU programe koji potiču inovacije i poduzetništvo.

Pozivaju se poduzetnici i djelatnici potpornih struktura u poduzetništvu da se uključe u rad konferencije te svoje sudjelovanje potvrde ispunjavanjem prijavnice koja se nalazi u privitku, kao i dnevni red konferencije.

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno.

Dnevni red i prijavnicu potražite ovdje.