04.02.2011, 11:56

IPARD Mjera 101 i Mjera 103: Otvoren javni natječaj za podnošenje prijava

Na temelju članka 41. stavka 1. Pravilnika o provedbi Mjere 101 i Mjere 103 unutar IPARD programa (Narodne novine br. 10/2011), Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju raspisuje

                                                                            JAVNI NATJEČAJ

za podnošenje prijava za dodjelu sredstva iz IPARD programa za:

- Mjeru 101 – Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva u svrhu restrukturiranja i dostizanja standarda Zajednice

- Mjeru 103 – Ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda u svrhu restrukturiranja tih aktivnosti i dostizanja standarda Zajednice

I. PREDMET JAVNOG NATJEČAJA
Predmet javnog natječaja je dodjela sredstava iz IPARD programa (Instrumenta za pretpristupnu pomoć, komponente V–Ruralni razvoj), sukladno uvjetima propisanim Pravilnikom o provedbi Mjere 101 i Mjere 103 unutar IPARD programa (Narodne novine br. 10/2011; u daljnjem tekstu: Pravilnik).Sredstva namijenjena provedbi IPARD programa su namjenska i bespovratna, a osigurana su proračunom Europske unije i Republike Hrvatske.

II. PRIHVATLJIVI KORISNICI
Pravo sudjelovanja na javnom natječaju imaju fizičke i pravne osobe koje udovoljavaju uvjetima propisanim Pravilnikom.

III. DODJELA SREDSTAVA I IZNOS POTPORE
Sljedeći sektori prihvatljivi su za ulaganja unutar Mjere 101:

1. Sektor mljekarstva;
2. Sektor govedarstva;
3. Sektor svinjogojstva;
4. Sektor peradarstva;
5. Sektor jaja;
6. Sektor voća i povrća (isključujući gljive);
7. Sektor žitarica i uljarica.

Maksimalna ukupna vrijednost prihvatljivog ulaganja unutar Mjere 101:
Po jednoj prijavi, korisnik može tražiti potporu za prihvatljive izdatke koji nisu manji od 13 500 EUR (100.000 HRK). Korisnik u okviru vremenskog perioda trajanja IPARD-a i u okviru Mjere 101, može tražiti potporu, bez obzira na ukupnu vrijednost investicije, za prihvatljive izdatke koji ne prelaze 900.000 EUR (6.570.000 HRK). Iznimno, za investicije u sektoru jaja, korisnik može tražiti potporu, bez obzira na ukupnu vrijednost investicije, za prihvatljive izdatke koji ne prelaze 2,0 milijuna EUR (14.600.000 HRK), ako se oni odnose isključivo na primjenu:a) Direktive o dobrobiti kokoši nesilica (99/74/EEC) – rekonstrukcija i/ili oprema za pogone (kavezi) ilib) primjenu Nitratne direktive (91/676/EEC) – izgradnja i/ili rekonstrukcija skladišnih kapaciteta za gnojivo i/ili oprema za rukovanje i primjenu gnojiva i Direktive o dobrobiti kokoši nesilica (99/74/EEC) – rekonstrukcija i/ili oprema za pogone (kavezi) u okviru istoga projekta.

Maksimalni udio javne pomoći za Mjeru 101 definiran je člankom 21. stavkom 4 Pravilnika.

Sljedeći sektori prihvatljivi su za ulaganja unutar Mjere 103:

1. sektor mlijeka i mljekarstva;
2. sektor prerade mesa;
3. sektor ribarstva;
4. sektor prerade voća i povrća;
5. sektor vinarstva;
6. sektor maslinovog ulja.

Maksimalna ukupna vrijednost prihvatljivog ulaganja unutar Mjere 103:
Po jednoj prijavi podnositelj može tražiti potporu za prihvatljive izdatke koji nisu manji od 33.800 EUR (250.000 HRK), odnosno za ulaganja koje se odnose na sektor vinarstva u iznosu ne manjem od 13.500 EUR (100.000 HRK). Korisnik u okviru vremenskog perioda trajanja IPARD-a i u okviru Mjere 103, može tražiti potporu, bez obzira na ukupnu vrijednost investicije, za prihvatljive izdatke koji ne prelaze 3.000.000 EUR (21.900.000,00 HRK), osim u sektoru maslinovog ulja gdje prihvatljivi izdaci ne mogu prelaziti 500.000 EUR (3.650.000,00 HRK).

Maksimalni udio javne pomoći za Mjeru 103 definiran je člankom 38. stavkom 4. Pravilnika. Svi iznosi u hrvatskim kunama su indikativni.

IV. UVJETI

1. Podnositelj (obrti i pravne osobe) dužan je, u roku od mjesec dana prije zatvaranja natječaja za dodjelu sredstava iz IPARD programa, Agenciji za plaćanje podnijeti zahtjev za izdavanje Izvješća o primjeni nacionalnih propisa iz područja zaštite na radu, koji Agencija za plaćanja prosljeĎuje Državnom inspektoratu.

2. Podnositelj dostavlja prijavu zajedno s propisanom dokumentacijom u dva primjerka (original i kopija numeriranih stranica) na obrascima iz Priloga IV. (obrazac I-OOP-1) ili Priloga V. (obrazac I-OOP-2) ovoga Pravilnika. Prijave se podnose isključivo preporučenom poštom s povratnicom na adresu objavljenu u natječaju.Podnositelj koji prijavljuje više ulaganja unutar istog projekta podnosi prijavu na jednom prijavnom obrascu.

V. PRIJAVNI OBRASCI
Obrasci za podnošenje prijava nalaze se na web-stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju: www.apprrr.hr te Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja: www. mps.hr.Obrasci se popunjavaju u elektroničkom obliku, a u slučaju da se popunjavaju ručno, moraju biti ispunjeni pregledno i čitljivo, jer se u protivnom neće razmatrati.

VI. NAČIN PODNOŠENJA PRIJAVE
Prijava se dostavlja u jednom originalnom primjerku i jednoj kopiji, u zatvorenoj omotnici s nazivom i adresom podnositelja napisanim na poleđini, isključivo preporučeno poštom s naznačenim vremenom slanja (datum, sat, minuta i sekunda zaprimanja pošiljke u poštanskom uredu), na adresu: 

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Ulica grada Vukovara 269/d, 10 000 Zagreb, s naznakom: »Natječaj za IPARD«.

Detaljne upute za podnošenje prijava nalaze se u Pravilniku i Vodiču za korisnike, koji su dostupni na web-stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju: www.apprrr.hr te Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja: www. mps.hr.

VII. ROK ZA PODNOŠENJE PRIJAVA
Rok za podnošenje prijava počinje teći od 1. veljače 2011. i traje do 28. veljače 2011. Prijave pristigle prije i nakon naznačenoga roka neće se razmatrati.

VIII. OBRADA PRIJAVA I DONOŠENJE ODLUKA
Prijave pristigle po objavljenom natječaju obrađuju se po redoslijedu zaprimanja.Nakon provjere kompletnosti zahtjeva u administrativnoj kontroli, bit će formirana rang- -lista podnositelja prema kriterijima rangiranja, sukladno kriterijima iz Pravilnika. Prioritet imaju ulaganja s većim brojem bodova.

IX. SUSPENZIVNA KLAUZULA
Rokovi za donošenje odluka sukladno Pravilniku počinju teći od dana dobivanja odluke Europske komisije o odobrenju nove verzije procedura.

 

NATJEČAJNA DOKUMENTACIJA