30.04.2014, 12:08

Hrvatsko bučino ulje kreće u osvajanje belgijskog tržišta

TERA TEHNOPOLIS iz Osijeka, kao član sektorske grupe „Agrofood“ u sklopu projekta EEN (Enterprise Europe Network), je bila ovogodišnji suorganizator prestižnog belgijskog sajma delikatesne hrane i pića TAVOLA. Nakon poslovnih pregovora održanih u ožujku počeli su se ostvarivati prvi konkretni rezultati.

Odlazak na poslovne susrete TAVOLA bio je specifičan po tome što nitko od predstavnika hrvatskih proizvođača nije išao na sajam bez unaprijed dogovorenih sastanaka što je svim sudionicima pružilo priliku za direktno predstavljanje svojeg asortimana te pregovaranje o konkretnim uvjetima.

Hrvatski proizvođači tradicionalnih prehrambenih proizvoda su prije odlaska na sajam uz asistenciju TERA TEHNOPOLIS izradili profile vlastitih ponuda na temelju kojih su unaprijed zakazivali sastanke sa potencijalno zainteresiranim distributerima i trgovcima.

Koncept direktnih poslovnih sastanaka (Business to business) još jednom se pokazao kao efikasan način ostvarivanja inicijalnog kontakta između proizvođača i distributera. Mjesec dana nakon održanih sastanka prve pozitivne informacije pristižu iz Belgije. Tako je poznati hrvatski proizvođač certificiranog visokokvalitetnog ekološkog bučinog ulja OPG Andreja Petrović iz Varaždina (Garestin Bio Con d.o.o.) potpisao prvi komercijalni ugovor o uvođenju hrvatskih proizvoda na belgijsko tržište sa belgijskom tvrtkom Control-It koja u tu svrhu trenutno provodi istraživanje tamošnjeg tržišta. Ovakav oblik suradnje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva i tehnologijsko-razvojnog centra i poduzetničkog inkubatora TERA TEHNOPOLIS još jednom je pokazao kako je sinergija različitih grana gospodarstva moguća i potrebna.