04.06.2010, 13:45

HBOR i HGK potpisali sporazum o suradnji u području EU fondova

Zagreb, 25. svibnja 2010. - Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević i predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Anton Kovačev, potpisali su Sporazum o poslovnoj suradnji na projektima od zajedničkog interesa u području EU fondova.


Nastavno na dosadašnju uspješnu suradnju u provedbi IPARD programa kroz koju je HGK/EEN promovirao kreditne linije HBOR-a, potpisivanjem Sporazuma o suradnji nastavljaju se zajedničke aktivnosti HBOR-a i HGK/EEN-a u pružanju podrške poduzetnicima u korištenju sredstava predpristupnih fondova, financijskih instrumenata i dostupnih sredstava pomoći EU, kao i budućih strukturnih fondova i kohezijskog fonda.

Predpristupni program Europske unije - IPARD, za koji je u tijeku drugi natječaj, osigurava bespovratnu potporu u iznosu od oko 130 milijuna eura kroz razdoblje od 2007. do 2011. godine, namijenjenu poduzetnicima za ulaganja u području poljoprivrede i prehrambene industrije te razvitka ruralnih područja u Republici Hrvatskoj.

„I do sada smo svojim djelovanjem nastojali pospješiti iskorištenost financijskih sredstava koja se Republici Hrvatskoj nude u okviru EU fondova i ostalih programa pomoći. HBOR je velik dio svojih aktivnosti u proteklih 17 godina osmislio upravo pružajući potporu najvitalnijem dijelu hrvatskog gospodarstva, a to su mali i srednji poduzetnici. Uveli smo posebne kreditne programe za kreditiranje projekata kandidata za sredstva EU fondova koji se provode uz vrlo poticajne kamatne stope, a posebno bih istaknuo odlične rezultate postignute po programu SAPARD. U okviru četiri natječaja HBOR je kreditnim sredstvima popratio 25 od ukupno 44 odobrena projekta, odnosno 68,1% ukupne vrijednosti ulaganja iz SAPARD programa. Potpisivanjem današnjeg Sporazuma s HGK, HBOR će biti u mogućnosti još više doprinijeti korištenju sredstava predpristupnih fondova EU i time dodatno potaknuti razvitak hrvatskog gospodarstva." - izjavio je predsjednik Uprave HBOR-a, Anton Kovačev.

Zajednička suradnja definirat će se na području pružanja podrške poduzetnicima u korištenju sredstava i drugih predpristupnih fondova Europske unije, kao i budućih strukturnih fondova i kohezijskog fonda, te drugih financijskih instrumenata i dostupnih sredstava pomoći EU.