28.11.2017, 11:51

Grad iz bajke ugostio oko 800 sudionika iz 61 zemlje

Blizu 800 sudionika iz 61 zemlje okupilo se u Tallinnu od 20. do 22. studenoga 2017 na tri dana intenzivnog učenja, dijeljenja i umrežavanja - Godišnjoj konferenciji EEN. Zahvaljujući doprinosima Europske poduzetničke mreže, pridruženih članova, EASME-a i Europske komisije, sastavljen je bogat program s 31 paralelnom radionicom i blizu 126 govornika. Održano je više od 1.200 bilateralnih sastanaka u posebno uređenom prostoru za B2B u organizaciji Luksemburške gospodarske komore.

Estonija kao zemlja domaćin ovogodišnje konferencije u potpunosti je digitalizirala program, aktivnosti i obveze svih sudionika. Sve informacije i podršku sudionici su primali putem svojih pametnih telefona preko aplikacije #EEN17


Kersti Kaljulaid, predsjednica Republike Estonije, predstavila je publici  e-Estoniju: proces digitalizacije koji je u 10 godina stavio Estoniju na svjetsku kartu inovativnih vođa. Od digitalnog ID-a do e-prebivališta, proces se temeljio na usvajanju i prilagođavanju postojećih rješenja, poboljšanju života građana i uštedi novca. Samo digitalni potpisi štede 2% BDP-a.

"Privatno i javno je besprijekorno, možete stvoriti tvrtku bez boravka u Estoniji, ali to nije porezno utočište, naprotiv, komunikacija između poreznih vlasti također je digitalna", rekla je predsjednica. "Uznemirujuća inovacija Estonaca ne leži u tehnologiji, već u procesu povezivanja poslovanja i vlade".

Ključni govornik na otvaranju bila je Kaidi Ruusalepp, osnivačica i izvršna direktorica internetske investicijske platforme Funderbeam, koja je ispričala vlastitu digitalnu priča o uspjehu. Od mature kao prvi IT odvjetnik u Estoniji i pisanje prvih internetskih zakona u zemlji, razvila se i razvila vlastitu poduzetničku ideju. Inzistirala je na važnosti dobre digitalne infrastrukture, podržanu zakonom i politikama, kako bi se poduzetnicima omogućila lakša izgradnja i razvoj poslovanja.

Konferencija je završila dodjelom nagrada za najbolju praksu u 2017. godini, predstavivši rad kolega diljem Mreže koji su dijelili svoje inovativne prakse kako bi poboljšali performanse i utjecaj. Svi sudionici su glasovali za najbolju praksu putem svojih pametnih telefona i u stvarnom vremenu.

Nagrade su primili:

  • Londonska komora za trgovinu i industriju (Velika Britanija) i Chambre du Commerce Du Grand-Duche De Luxembourg (Luksemburg),
  • Sektorska grupa za mikro i nano tehnologije
    BIC Lazio i Consiglio Nazionale delle Ricerche (Italija)