02.12.2010, 09:57

Gospodarska diplomacija – istraživanje interesa za strana tržišta

U posljednje se vrijeme sve više govori o gospodarskoj diplomaciji. No što je zapravo gospodarska diplomacija? 

Diplomacija, pojednostavljeno govoreći, predstavlja zastupanje i zaštitu nacionalnih interesa na međunarodnom planu. Uobičajeno, diplomaciju zamišljamo u onom klasičnom obliku što primarno uključuje politička pitanja i angažman. To i ne čudi jer smo u posljednjih 20tak godina bili svjedoci velikih napora i izazova upravo na političkom planu – od aktivnosti usmjerenih za priznavanje države, kasnije za dobivanje međunarodne potpore za reintegraciju vlastitih teritorija, do današnjih dana kada se resursi u velikoj mjeri usmjeravaju na pristupanje EU.

Međutim, države koje nisu bile izložene ovako velikim izazovima u novijoj povijesti mogle su se posvetiti razvoju gospodarske diplomacije. Tako dolazimo do činjenice da danas sve više zemalja prioritet stavlja upravo na gospodarsku diplomaciju, odnosno promociju i zaštitu gospodarskih nacionalnih interesa. Smisao je jednostavan – davati podršku domaćim tvrtkama u internacionalizaciji poslovanja, jer kroz jačanje što većeg broja međunarodno aktivnih tvrtki jača se i cjelokupno domaće gospodarstvo na zadovoljstvo svih. Gospodarska diplomacija je dakle servis namijenjen domaćim tvrtkama koje se planiraju povezati s inozemstvom ili poboljšati već postojeću suradnju, a to se ostvaruje putem domaćih institucija i predstavništava u inozemstvu. Konkretno, taj servis hrvatskim gospodarstvenicima nastoji pronaći inozemne poslovne partnere, kupce, dobavljače, organizirati seminare, gospodarske delegacije, pružiti podatke o pojedinim zemljama i uvjetima poslovanja, te povezati zainteresirane strane za ulaganja, zajedničke proizvodnje, transfere tehnologija i drugo.

U cilju što kvalitetnije promocije hrvatskog gospodarstva u inozemstvu, Hrvatska gospodarska komora želi usmjeriti i intenzivirati svoje aktivnosti na ona inozemna tržišta gdje postoji najveći interes i mogućnosti hrvatskih gospodarskih subjekata. 

Kako bismo što preciznije utvrdili zemlje u kojima bi se organizirali razni gospodarski događaji, otvarala gospodarska predstavništva ili imenovali trgovački atašei, pozivamo Vas da se proaktivno uključite u ovaj naš zajednički projekt te ispunite anketni listić:

ANKETNI OBRAZAC

Nadamo se da ćemo zajedničkim naporima pridonijeti efikasnijem razvoju gospodarske diplomacije i olakšati Vam izlazak na međunarodno tržište.

 

Unaprijed zahvaljujemo na Vašem trudu.