11.01.2012, 14:55

Europska unija investira milijardu Eura u reforme u Zapadnom Balkanu, Turskoj i Islandu

Europska komisija danas je finalizirala niz programa pomoći kako bi pružila potporu reformama u zemljama koje žele pristupiti EU-u. Sredstva u ukupnom iznosu od gotovo milijardu Eura dolaze iz proračuna za 2011 Instrumenta za pred-pristupnu pomoć /Instrument for Pre-accession Assistance (IPA)/ i bit će na raspolaganju Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, bivšoj jugoslavenskoj Republici Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji kao i Kosovu*, Turskoj i Islandu. 

"Svi ti programi osmišljeni su na način da se postignu konkretni rezultati u smislu bolje javne uprave, učinkovitijeg pravosuđa i bolje provedbe zakona, stabilnog gospodarstva kao i sigurnijeg okoliša. To su dobre vijesti i za zemlje primateljice pomoći i za EU: pred svima nama zajednički su izazovi koji ne prestaju s granicama EU-a i njima se moramo baviti zajednički", izjavio je povjerenik Europske unije za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle.

Te akcije financiraju se iz programa IPA 2011 u sklopu komponenata Pomoć u tranziciji i Jačanje institucija i prekogranična suradnja. Temelje se na prioritetima koje je odredila Europska unija a osmišljene su u suradnji sa vladama uključenih zemalja, lokalnim dionicima i drugima donatorima.

Ove godine financiranje je usmjereno na bolje upravljanja s projektima kojima je cilj daljnje jačanje administrativnog kapaciteta, učinkovitije korištenje pomoći EU-a, usvajanje i provedba standarda EU-a, daljnja potpora reformama u javnoj upravi, pravosuđu i temeljnim pravima i nastavak potpore borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. 

Potankosti po zemljama**:

Zemlja

Iznos u Eurima

Glavni sektori koji se financiraju

Albanija

82,000,000.00

Pravosuđe, unutarnji poslovi i temeljna prava, reforma javne uprave, prijevoz, okoliš i klimatske  promjene, socijalni razvoj, poljoprivreda i ruralni razvoj 

Bosna i Hercegovina

91,280,000.00

Reforma javne uprave, pravosuđe i unutarnji poslovi, razvoj privatnog sektora, okoliš i klimatske promjene, socijalni razvoj

Hrvatska

39,159,128.00

Opće administrativno jačanje relevantno za razdoblje nakon pristupa s posebnim naglaskom na pravosuđe, unutarnje poslove i temeljna prava

Bivša jugoslavenska Republika Makedonija

28,903,410.00

Pravosuđe, unutarnji poslovi i temeljna prava, reforma javne uprave, socijalni razvoj

Island

12,000,000.00

Priprema za provedbu acquis-a, jačanje administrativnog kapaciteta, doprinos socijalno-gospodarskom razvoju 

Kosovo1

62,900,000.00

 

Pravosuđe, unutarnji poslovi i temeljna prava; gospodarski razvoj vođen privatnim sektorom; reforma javne uprave

Crna Gora

26,493,599.00

Pravosuđe, unutarnji poslovi i temeljna prava, reforma javne uprave, socijalni razvoj, okoliš i klimatske promjene

Srbija

178,556,810.00

Jačanje vladavine prava i javne uprave, izlazak iz gospodarske krize i povećanje konkurentnosti, potpora socijalnoj uključenosti i pomirbi

Turska (uključujući sudjelovanje u Europskom instrumentu susjedstva i partnerstva /European Neighbourhood and Partnership Instrument/)

232,968,023.00

Pravosuđe, unutarnji poslovi i temeljna prava; okoliš i klimatske promjene; potpora sudjelovanju  Turske u programima Unije; gospodarski i socijalni razvoj u području Crnog mora

Višekorisnički i ostali programi

210,436,237.00

Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i infrastrukture, suradnja u području statistike, regionalna suradnja u trgovini, Erasmus Mundus, Tempus (regionalni programi), nuklearna sigurnost i zaštita od zračenja, revizija i ocjenjivanje, informiranje i komunikacije, sveopća potpora organizacijama civilnog društva  (Instrument za civilno društvo /Civil Society Facility/), tehnička pomoć u transponiranju zakonodavstva EU-a (TAIEX), Ured Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (udio EU-a od 53%), Međunarodni civilni ured /International Civilian Office (ICO)/ na Kosovu1 (udio EU-a od 50%), program prekogranične suradnje  Kosovo-Crna Gora.

Osnovne informacije

Od 2007. godine zemlje koje žele pristupiti EU-u dobivale su usmjereno financiranje i potporu EU-a kroz jedan jedini kanal – Instrument za pred-pristupnu pomoć / Instrument for Pre-Accession Assistance (IPA)/. Sredstva za razdoblje 2007-2013 ukupno iznose 11.5 milijardi €. Program IPA sastoji se od sljedećih pet komponenti:

Komponenta I: Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija  

Komponenta II: Prekogranična suradnja  

Komponenta III: Regionalni razvoj  

Komponenta IV: Razvoj ljudskih resursa  

Komponenta V: Ruralni razvoj

Izvršavanje pred-pristupne pomoći EU-a u sklopu programa IPA počinje definiranjem namjera Komisije u pogledu indikativnih financijskih  raspodjela. Nakon toga slijedi usvajanje strategija temeljem konkretnih potreba pojedine zemlje koje su usvojene tijekom nekoliko proteklih tjedana i koje navode prioritete financijske pomoći EU-a za razdoblje 2011-2013. Sljedeći je korak priprema programa zajedno s korisnicima kako bi se odredio okvir godišnje financijske raspodjele. Naposljetku, programi se provode kroz određene projekte na nacionalnoj ili lokalnoj razini.

Dodatne informacije:

-       Individualne strategije

-       Primjeri ranijih projekata koje je financirao EU


*U sklopu Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1244/1999

**U sklopu komponenata programa IPA 2011 Pomoć u tranziciji i Jačanje institucija i prekogranićna suradnja za 2011