22.09.2014, 15:26

Europska komisija u okviru Programa stjecanju iskustva posjetili DOK-ING

Program stjecanja iskustva u poduzećima

Na prijedlog HGK i Europske poduzetničke mreže, Europska komisija je, između nekoliko prijedloga, odabrala tvrtku DOK-ING d.o.o. koja je bila domaćin dužnosniku EK u okviru treninga: Enterprise Experience Programme (EEP) – Program za stjecanje iskustva u poduzećima. HGK – EEN pružila je potporu EK u pripremi i logistici ovog Programa te organizirala za dužnosnika Europske komisije i posjet institucijama HGK i HAMAG-BICRO.

Ovaj program je osnovan kako bi dužnosnici unutar Opće uprave za poduzetništvo i industriju bolje razumjeli poslovno okruženje europskih malih i srednjih poduzeća. Ujedno im omogućuje da se u kraćem periodu (najviše tjedan dana) izravno upoznaju sa svakodnevnim poslovanjem poduzeća, njihovim poslovnim okruženjem, iskustvom te problemima s kojima se suočavaju

Glavni ciljevi programa su:

Poboljšanje znanja i svijesti dužnosnika EK o malim i srednjim poduzećimaOlakšavanje EK u kreiranju politike i usluga za mala i srednja poduzećaPribližavanje EK građanima i poduzetnicima

Nakon pilot faze, glavni program je počeo u travnju 2006. godine i do sada je više od 200 tvrtki u 20 zemalja Europske unije posjetilo preko 100 dužnosnika EK. Program se pokazao korisnim za obje strane te se nastavlja provoditi i u ostalim državama EU. Jedan od glavnih razloga posjeta dužnosnika EK je promicanje boljeg razumijevanja i percepcije institucija i politika Europske unije kod malih i srednjih poduzetnika.

Hrvatska u programu

Kako je Hrvatska prošle godine postala članica EU, Europska komisija nas je odmah uključila u plan posjeta i po prvi puta ove godine poslala gospođu Przyludzku - dužnosnicu EK na teren. Gospođa DOROTA PRZYŁUDZKA radi u Općoj upravi za poduzetništvo i industriju Europske komisije, a zadužena je za kreiranje politike olakšavanja pristupa financiranju malim i srednjim poduzećima. Poznato je da program Financijskih intermedijara postoji u Hrvatskoj već preko dvije godine i olakšava poduzetnicima dobivanje mikrokredita do maksimalnog iznosa od 25.000 eura. Ovaj program financira Europska komisija u okviru COSME programa.

Trening u DOK-ING d.o.o.

Domaćin EK u Hrvatskoj je bila tvrtka DOK-ING d.o.o. koja integrirajući svoje inovacije i nove tehnologije, razvija i proizvodi posebne robotske sustave za zaštitu ljudskih života u najopasnijim okruženjima, prije svega u razminiranju, rudarstvu i vatrogastvu. Stoga nije čudno što je geslo tvrtke:"Ne šaljite čovjeka da radi posao stojeva".

DOK-ING je organizirao bilateralne razgovore u svim relevantnim sektorima tvtke koji su uključeni u poslovanje s drugim zemljama kako bi Dorota Przyludzka dobila vrijedne informacije o potrebama i izazovima poduzeća s kojima se suočavaju u radu s inozemnim partnerima. „Zahvalna sam djelatnicima DOK-ING- a koji su bili vrlo susretljivi i pružili mi jako puno informacija koje će biti korisne za poboljšanje mogućnosti poslovanja i u Hrvatskoj i na tržištima na koja hrvatske tvrtke žele doći“  rekla je Przyludzka.

Europska poduzetnička mreža

Dužnosnica je tvrtku upoznala s novim programima koji su namjenjeni za mala i srednja poduzeća te pružila informacije o institucijama i organizacijama koje pomažu tvrtkama u povećanju njihove konkurentnosti.  Jedna od njih je i Europska poduzetnička mreža, najveća poslovna mreža za pomoć i savjetovanje malih i srednjih poduzetnika u Europi. U Hrvatskoj djeluje već 7 godina te i dalje pomaže brojnim poduzetnicima da izađu na strana tržišta, prošire poslovanje i komercijaliziraju svoje inovacije.

Vesna Torbarina, voditeljica Europske poduzetničke mreže u Hrvatskoj je izjavila kako je program EEP uspješno proveden u Hrvatskoj i vjeruje kako će Europska komisija i dalje izravno s poduzetnicima ili u suradnji s institucijama koje pružaju podršku poduzetnicima, kreirati nove programe i projekte kako bi olakšali poslovanje i povećali njihovu konkurentnost unutar i izvan Europske unije.