28.10.2011, 10:41

EU financira projekt TransMedRi

Uspješne priče o Regpotu nastaju i u Hrvatskoj. Primjer je riječki Medicinski fakultet

Istraživačima privlačan dio Sedmoga okvirnog programa (FP7), aktualnog programa Europske unije koji financira istraživanje i tehnološki razvoj, svakako su natječaji za Regpot, namijenjeni ojačavanju istraživačkih kapaciteta vrlo perspektivnih istraživačkih institucija aktivnostima koje zadaje Europska komisija. Do sada je ugovoreno osam takvih projekata koje sufinancira Europska komisija, u vrijednosti od 7,4 milijuna eura. Jedna od uspješnih priča o Regpotu događa se na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

Projekt „TransMedRi“ (punog naziva  „Upgrading the capacities for research in translational medicine at the Faculty of Medicine University of Rijeka“) u sklopu EU-FP7 programa „Research Capacities-Regpot-2010- 5“ jest projekt Medicinskog fakulteta u Rijeci, čiji je cilj jačanje znanstvenih kapaciteta za translacijska medicinska istraživanja, posebice u područjima infektivnih bolesti i tumora. To se namjerava postići uskom suradnjom više prepoznatljivih kliničkih i pretkliničkih znanstvenih grupa, dovođenjem petero iskusnih istraživača iz inozemstva, formiranjem novih laboratorija i biobanke tumora, edukacijom mladih istraživača u inozemnim laboratorijima, organizacijom kraćih tečajeva te nabavom odgovarajuće osnovne opreme.

U prijenosu specifičnih znanja i tehnologija u projektu sudjeluje više od 20 vrsnih istraživača i njihovih grupa iz europskih i američkih partnerskih institucija. Predviđeno trajanje projekta je 36 mjeseci, a koordinator je projekta prof. dr. sc. Bojan Polić, prodekan za znanstvenoistraživački rad i doktorske studije na Medicinskom fakultetu u Rijeci. TransMedRi je strukturiran u sedam cjelina (radnih paketa): Upravljanje i administracija (WP1), Jačanje kapaciteta u istraživanju raka (WP2), Kongenitalne infekcije – poticanje kliničkih studija i patogeneza (WP3), Jačanje istraživačkih kapaciteta u kliničkoj mikrobiologiji (WP4), Animalni modeli u translacijskoj medicini (WP5), Zajednički istraživački servisi (WP6) i Diseminacijske aktivnosti (WP7). Jačanje kapaciteta u istraživanju raka (WP2) planirano je suradnjom Zavoda za molekularnu medicinu i biotehnologiju, Zavoda za patologiju, Zavoda za fiziologiju i imunologiju, Zavoda za kemiju i biokemiju, Klinike za internu medicinu, Klinike za ginekologiju i porodništvo te Klinike za onkologiju i radioterapiju. U sklopu tog radnog paketa predviđeno je zapošljavanje iskusnog znanstvenika iz inozemstva, edukacija mladih kliničkih znanstvenika u primjeni metoda stanične i molekularne biologije u istraživanjima, slanje više mladih znanstvenika iz hematologije, onkologije i patologije na edukaciju u renomirane laboratorije partnerskih institucija u inozemstvu, organizacija dviju radionica te više posjeta stranih stručnjaka.

U radnom paketu Kongenitalne infekcije - poticanje kliničkih studija i patogeneza (WP3) planirana je suradnja Zavoda za histologiju i embriologiju, Klinike za ginekologiju i porodništvo te Klinike za pedijatriju. Predviđeno je osnivanje novog laboratorija za istraživanje kongenitalnih infekcija i njegovo opremanje uređajima za izolaciju i kvantitativnu analizu nukleinskih kiselina. Više mladih znanstvenika iz područja ginekologije, neonatologije i infektivnih bolesti bili bi upućeni na znanstvenu edukaciju i stjecanje iskustva u partnerske institucije u inozemstvu, a predviđen je dolazak više stručnjaka iz inozemstva te organizacija radionice. U paketu Jačanje istraživačkih kapaciteta u kliničkoj mikrobiologiji (WP4) predviđena je suradnja Zavoda za mikrobiologiju i parazitologiju, Klinike za infektologiju, Klinike za internu medicinu i Klinike za anesteziologiju te inozemnih partnerskih institucija. Radni paket Animalni modeli u translacijskoj medicini (WP5) obuhvaća suradnju Zavoda za histologiju i embriologiju s partnerskim institucijama u inozemstvu na razvoju kapaciteta za kreiranje i istraživanje animalnih modela humanih bolesti.

Zajednički istraživački servisi obuhvaćaju opremanje više istraživačkih servisnih laboratorija kapitalnom opremom te edukaciju mladih istraživača u odgovarajućim inozemnim laboratorijima. Predviđeno je formiranje biobanke humanih tumora i drugih uzoraka tkiva, koja bi se uključila u mrežu sličnih europskih institucija, te nabava potrebne opreme. Upravljački i administrativni paket projekta (WP1) ima za cilj koordinaciju aktivnosti na projektu, pružanje administrativnog servisa sudionicima projekta. Aktivnosti podizanja razine javne percepcije projekta predviđene su radnim paketom Diseminacijske aktivnosti (WP7).

Projekt TransMedRi pokrenut je u sklopu istoimene inicijative Uprave Medicinskog fakulteta radi jačanja suradnje i postizanja sinergije između prepoznatljivih temeljnih i kliničkih istraživačkih grupa te stvaranja preduvjeta za ubrzan razvoj institucije i njezino bolje pozicioniranje u okruženju. Pozitivno ga je ocijenila i odlučila financirati Komisija EU, i to iznosom od 1,853.941 eura, a realizacija je počela 1. Srpnja prošle godine. Njegovo značenje za Medicinski fakultet u Rijeci nadilazi nominalnu vrijednost projekta jer predstavlja prvu pravu jezgru okupljanja i suradnje znanstvenika u različitim područjima biomedicine na Fakultetu nakon pionirskog pothvata transplantacije bubrega u bivšoj državi (1971. godine) te stvara realnu osnovu za ubrzan razvoj i bolju prepoznatljivost institucije u idućem razdoblju.