26.04.2016, 09:41

DRUGI POZIV ZA SUFINANCIRANJE USLUGE 3D ŠTAMPANJA I ZAŠTITE INTELEKTUALNOG VLASNIŠTVA


Današnji tempo razvoja novih proizvoda, kao i zahtjevi globalnog tržišta, od poduzetnika zahtijevaju brzu prilagodbu novim uvjetima i neprestano usvajanje novih tehnologija. U posljednjih nekoliko godina tehnologija brze izrade prototipova je, uz računalom potpomognuto konstruiranje (CAD), postala neizostavan inženjerski alat. Upotrebom 3D štampača brzo i povoljno dobivaju se prototipovi koje inovatori često nisu u mogućnosti proizvesti sami. Izrađeni prototipovi mogu se koristiti na izložbama te na taj način lakše privlače pažnju.

Zaštita intelektualnog vlasništva nije samo realizacija inovativnog koraka poduzetnika, nego i jačanje konkurentske prednosti poduzetnika. Primjeri iz prakse su pokazali da poduzetnici moraju biti svjesni prava i obveza koji proizlaze iz intelektualnog vlasništva te, također, ulagati u zaštitu svojih brendova. Zaštita intelektualnog vlasništva znači zaštitu materijalnih i nematerijalnih prava propisanih zakonskim aktima. Poduzetnicima je interesantno jer nositelji intelektualnog vlasništva imaju pravo na vremenski ograničen monopol na gospodarsko iskorištavanje svog djela što znači da u određenom vremenskom razdoblju nitko ne može na tržištu koristiti neko od zaštićenih djela bez dozvole autora ili nositelja.

Hrvatska udruga inovatora – poduzetnika (HUIP) nudi sufinanciranje usluge 3D štampanja i zaštite intelektualnog vlasništva svim inovatorima i poduzetnicima iz Osječko-baranjske županije. Sufinanciranje se vrši u sklopu projekta ˝3D štampanje i zaštita intelektualnog vlasništva˝ koji za cilj ima razvoj i stvaranje inovativnih proizvoda i usluga. Pozivamo sve zainteresirane inovatore koji žele sufinanciranje za izradu prototipova i/ili zaštitu intelektualnog vlasništva za svoje inovacije, da se jave na telefon 031/251-000, e-poštu udruga_huip[at]net[.]hr ili dođu osobno na adresu Trg Ljudevita Gaja 6, Osijek. Rok za prikupljanje iskaza interesa je 13.5.2016.