03.10.2012, 11:27

Darovnica uz kredite za projekte energetske učinkovitosti

Korištenje sredstava Darovnice iz Programa Europske komisije – Energy Efficiency Finance Facility za 2006. (ukupan iznos Darovnice od 1.800.000,00 EUR) i 2007. godinu. (ukupan iznos Darovnice od 2.100.000,00 EUR) osmišljeno je i provodi se u suradnji s Europskom investicijskom bankom (EIB). Kako su sredstva Europske komisije ograničena, ovaj Program provodit će se do iskorištenja istih. Sredstva Darovnice mogu se koristiti uz korištenje kreditnih sredstava iz izvora EIB-a, izravno putem HBOR-a ili preko poslovnih banaka s kojima HBOR ima uspostavljenu poslovnu suradnju.

1. Krajnji korisnici kredita

- Trgovačka društva, obrtnici i ostale pravne osobe
- Jedinice lokalne, područne i regionalne samouprave i društva u njihovu vlasništvu
- Pravne osobe u vlasništvu središnje države

2. Namjena kredita

Krediti su namijenjeni za financiranje osnovnih sredstava u okviru ulaganja koja pridonose uštedi energije i/ili smanjenju emisije CO2, odnosno ulaganja kojima se povećava energetska učinkovitost objekata u zgradarstvu i industriji. U sklopu Programa Europske komisije EEFF 2007, uz financiranje energetske učinkovitosti, moguće je financiranje osnovnih sredstava za ulaganja u projekte obnovljivih izvora energije.

3. Prihvatljiva ulaganja

Prihvatljiva su ona ulaganja koja će po završetku investicije doprinijeti poboljšanju energetske učinkovitosti postojećih objekata(Ulaganja u izgradnju novih objekata nisu prihvatljiva za korištenje sredstava Darovnice.) i to na sljedeći način:

- sektor zgradarstva - projekti kojima se ostvaruje najmanje 30% uštede energije (izmjena fasada, prozora i vrata, poboljšanje sustava rasvjete, grijanja i hlađenja, uređenje kotlovnica, ugradnja solarnih sustava za grijanje tople vode i sl.)
- sektor industrije - projekti kojima se ostvaruje najmanje 20% uštede energije i/ili smanjenja ispuštanja CO2 (automatizacija i optimizacija proizvodnih sustava, izmjena strojeva i opreme, poboljšanja sustava rasvjete, grijanja, hlađenja, ventilacije i sl.)

Prihvatljiva su i pojedina ulaganja u obnovljive izvore energije, kojima je povrat investicije manji od 15 godina, uz izuzeće ulaganja u projekte proizvodnje biogoriva i malih solarnih elektrana. Kako i za ostala ulaganja u obnovljive izvore energije postoje dodatni kriteriji, svaki pojedini projekt obnovljivih izvora energije razmatrat će se zasebno.

4. Način kreditiranja

- izravno kreditiranje
- preko poslovnih banka s kojima HBOR ima ugovorenu poslovnu suradnju po programima kreditiranja HBOR-a.

5. Iznos kredita

Sukladno uvjetima programa kreditiranja HBOR-a prema kojem se odobravaju kreditna sredstva:

Najniži iznos kredita 40.000,00 EUR (za sva ulaganja)
Dio kredita koji se može kandidirati za sredstva Darovnice za projekte energetske učinkovitostido 250.000,00 EUR za projekte u stambenom sektorudo 2.500.000,00 EUR za sva ostala ulaganja u zgradarstvu i industriji
 za projekte obnovljivih izvora energijedo 5.000.000,00 EUR

* Za projekte javnog sektora ukupan iznos kredita koji se alocira iz sredstava EIB-a ne može iznositi više od 50% ukupne predračunske vrijednosti projekta bez PDV-a

6. Ostali uvjeti kredita

Napominjemo kako su svi kreditni uvjeti koji nisu navedeni u ovom letku (kamatne stope, naknade, ročnost i sl.), određeni pojedinačnim programom kreditiranja HBOR-a u sklopu kojega se odobrava pojedini kredit, kao i uvjetima EIB-a (http://www.hbor.hr/Art1287). HBOR u sklopu raspoloživih sredstava EIB-a i Darovnica Europske komisije može razmatrati ulaganja koja se odnose isključivo na energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, ali i ulaganja u kojima je energetska učinkovitost samo jedan dio ukupne investicije. Za dio ulaganja koja HBOR može kreditirati, a ne odnosi se na energetsku učinkovitost ili obnovljive izvore energije ne može se ostvariti pravo na Darovnicu.

7. Korištenje sredstava darovnice iz Programa Europske komisije

Darovnica namijenjena krajnjim korisnicima iznosi 15% od odobrenog iznosa kredita iz sredstava EIB-a i koristi se za umanjenje glavnice kredita. Sredstva Darovnice raspoloživa su nakon ispunjenja uvjeta uštede energije i/ili smanjenja ispuštanja CO2 iz točke 3. ovog Letka, odnosno po uspješno završenoj investiciji i ishođenju potrebnih dozvola, kada je riječ o ulaganjima u obnovljive izvore energije. Uz navedenu mogućnost umanjenja glavnice kredita, u sklopu Darovnice osigurana je i pomoć konzultanata čija je zadaća procijeniti i potvrditi postignute razine uštede energije i/ili smanjenja ispuštanja CO2, odnosno potvrditi uspješnost ulaganja u obnovljive izvore energije.

8. Postupak odobrenja kredita i sredstava Darovnice