29.11.2011, 09:43

Budi uzor / INOVA 2011 - najveća izložba inovacija održana dosada u Hrvatskoj

Budi uzor / INOVA 2011 -  najveća izložba inovacija održana dosada u Hrvatskoj

Prema mnogim pokazateljima, broju stranih delegacija, broju izložaka i stručnom programu,  Budi uzor / INOVA 2011 pripada među najveće izložbe inovacija u Europi ove godine. Okruglo 500 izložaka u različitim kategorijama čini ovogodišnju izložba inovacija najvećom koja je dosada održana u Hrvatskoj. Zajednički nastup osječkih institucija svakako je ključna komponenta ovakvog rezultata. TERA TEHNOPOLIS d.o.o., Hrvatska udruga inovatora poduzetnika i TEHNOSTART Osijek su priredili bogat stručni program, izložili 30 inovacija u konkurenciji za medalje, 75 finalista u natjecanju za pisanje studentskih poslovnih planova, 17 robota. Za vrijeme izložbe održani su i poslovni susreti u okviru EU projekata Europska poduzetnička mreža – EEN i Greening the business through EEN - GREEN za koji se registriralo 58 poduzetnika iz Hrvatke, Slovenije i Madžarske. 

Uspjeh koji su osječki izlagači postigli jednostavno je izuzetan, 19 medalja (6 brončanih, 4 srebrne i čak 9 zlatnih medalja) i brojne posebe nagrade. Nagrada za najbolju inovaciju u području poljoprivrede (Željko Kristek) i nagrada za najbolje izlagača (TERA TEHNOPOLIS d.o.o., Hrvatska udruga inovatora poduzetnika i TEHNOSTART Osijek), svakako su posebne. No  posebno veselje izazvala je činjenica da Grand Prix Budi uzor 2011 ostaje u Osijeku. Đurđa Varzic-Pavković autorica  Interaktivne učilice gramatike i pravopisa hrvatskog jezika za 5. i 6. razred ovogodišnja je dobitnica ove vrlo prestižne nagrade. To je ujedno i veliko priznanje udruzi Sjedi 5 u okviru koje je ova inovacija razvijena.

Tri vrlo zahtjevne nagrade Budi uzor ove godine dodijeljene su inozemnim izlagačima, Nagrada za najbolju stranu inovaciju otišla je u Taiwan za inovaciju Far infrared ceramic as heat-dissipation component of high-power LED grupe autora pod vodstvom gospodaina Chen Chih-Cheng-a. TERA TEHNOPOLIS je dodijelio i dvije posebne nagrade uspješnim inovatoricama, Wang Huei-Chen iz Taiwana je nagrađena za inovaciju Antibacterial essential oils of magnolia flower composition, a Flora Somidin iz Malezije za inovaciju A natural organic surface finish for electronic metallization application.

Budi uzor tradicionalno najviše pažnje posvećuje komercijalizaciji inovaciju. Nagradu za najuspješniju komercijalizaciju je vjerojatno i najteže osvojiti na izložbi. Ove godine je Hladni val d.o.o. iz Nove Gradiške u tome i uspio. Gospodin Matko Grgurevic nagrađen je za najbolju komercijalizaciju  inovacije za "Uređaj za pjeskarenje pomoću suhog leda".

Osječki TEHNOSTART potpuno je dominirao na mini sumo robotskom kupu. Veoma zapažen nastup imao je mladi ruski natjecatelj Peter Kivolya sa izuzetno atraktivnim izloškom mobilne senzorske platforme na šasiji HUMMER H2. Centar tehničke kulture Osijek je na Budi uzor 2011 imao isto tako zapažen nastup, uz dvije osvojene nagrade.

Ovogodišnji Budi uzor / INOVA je imao više stranih (149) nego domaćih (134) inovacija. Naglašeni međunarodni karakter izložbe očitovao se i u brojnim stranim priznanjima, od koji su za osječane 3 posebno važna. Najviše priznanja je dobio rad TEHNOSTARTA s mladim robotičarima, posebna Malezijska MINDS nagrada dosijeljena je Tehnostart-u za robotiku. Taiwanska WIIPA je također nagradila Tehnostart za dizajni i programiranje mini sumo robota. WIIPA Taiwan je nagradila i TERA TEHNOPOLIS za postignuća u transferu  tehnologije i komercijalizaciji istraživačkih rezultata.

Studenti su na Budi uzor nastupali u dvije potpuno različite uloge. Dio studenata je tijekom izložbe odradio obaveznu praksu,  dok je više od 150 studenata sudjelovalo u natjecanju u pisanju studentskih poslovnih planova. Najuspješnih 75 je bilo u konkurenciji za medalje i nagrade TERA TEHNOPOLIS i Hrvatske udruge poslodavaca.   Najbolji poslovni plan napisala je Aleksandra Bosnić-Jukić Voćni sir "Zlatna dunja sa ormara", studentica Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

U okviru ovogodišnje izložbe Budi uzor organizirana je četvrti put humanitarna akcija. Savez udruga Lions klubova Hrvatske u suradnji s Poljoprivrednom i veterinarskom školom iz Osijeka je prodavao jabuke u korist potrebitih učenika škole. U ovogodišnjoj akciji posebno su se istaknuli osječki Lions klubovi Waldinger, Universitas i Kuna i profesorice Poljoprivredne i veterinarske škole, Viktorija Rudnički i Vesna Miličić.

Izložba je ove godine organizirana uz potporu BICRO, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, a sponzori su HBOR i HUP, na čemu se organizatori iskreno zahvaljuju. Tim TERA zahvaljuje svima koji su svojim doprinosom pomogli da izložba bude bolja, veća i sadržajnija. Dobitnicima medalja i nagrada čestitamo uz poziv da nastave rad na komercijalizaciji svojih inovacija.

 

Budi uzor /INOVA 2011 – zahtjevan posao i za izlagače i za članove ocjenjivačkog suda

U Zagrebu je od 09. do 12. 11. 2011. održan 36. Hrvatski salon inovacija i 7. Izložba inovacija, prototipova i studentskih poslovnih planova INOVA - BUDI UZOR 2011. Na Velesajmu je pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba, gospodina Milana Bandića, otvorena do sada najveća inovatorska izložba u Republici Hrvatskoj s rekordnim brojem domaćih i inozemnih izlagača. Inventivni rad izlagača ocjenjivao je međunarodni ocjenjivački sud koji je brojio 14 članova. Predsjednik Andrej Škrinjar, dopredsjednica Ljiljana Pedišić i Edita Štefanić, te sudci iz SAD-a, Taiwan-a, Rumunjske, Kuwaita, Rusije, Irana i Hrvatske imali su težak zadatak odabrati najbolje među ukupno 500 izloženih inovacija te dodijeliti brončane, srebrne i zlatne medalje, kao i posebne nagrade najboljima od najboljih. Ove godine u međunarodnom ocjenjivačkom sudu sudjelovala su čak 4 slavonska člana, pored podpredsjednice, to su Ivan Štefanić, direktor TERA TEHNOPOLIS, Filip Kljajić, predsjednik Hrvatske udruge inovatora – poduzetnika i Edo Musser, član izvršnog odbora Skupštine Tehnostart Osijek.

Pored domaćih,  svoje su izume i prototipove predstavili i izlagači iz SAD, Ruske Federacije, Španjolske, Rumunjske, Irana, Poljske, BiH, Slovenije, Srbije, Taiwana, Koreje, Malezije, Indonezije, Kuwaita, Tajlanda, Vijetnama, Kine-Hong Konga, Japana, Mianmara, Macaua i Češke.

Rad ocjenjvačkog suda odvijao se tijekom prva dva dana izložbe. To je vrlo zahtijevan posao koji uključuje pored analize predstavljenog izloška i razgovor sa izlagačem. U ocjenu svake inovacije  ulaze sljedeći parametri: naprednost tehničkog i tehnološkog rješenja, tehnička i tehnološka izvodljivost, tržišni potencijal i primjenjivost inovacije. Uloga suca pri tome je i savjetodavna jer u razgovoru sa izlagačem sudački tim često i ukazuje inovatoru na potencijalne slabosti izloška ali i na njegov potencijal koji tek treba razviti.

Organizirani nastup na izložbama koji priprema Tera-Tehnopolis omogućava da inovatora zastupa posebno izvježbani tim zastupnika koji razgovara sa sucima i omogućava veoma kvalitetnu prosudbu predstavljenog izloška. Rezultat uspješno pripremljenog nastupa svakako su brojne osvojene medalje koje svjedoče o kvaliteti naših inovatora.

 

TERA Robot Cup

U sklopu 7. Međunarodne izložbe inovacija prototipova i studentskih poslovnih planova, Budi Uzor, bio je održan i međunarodni turnir robotike TERA Robot Cup 2011. Ukupno je na turniru sudjelovalo 17 robota u 2 različite kategorije.

Prva i najpopularnija kategorija je bila mini-sumo u kojoj se natječu dva autonomna robota dimenzija 10x10 cm i u kojoj je cilj izgurati suparničkog robota iz ringa. U ovoj kategoriji su dominirali roboti tima Tehnostart koji su se uvrstili na prva tri mjesta, a koje sponzorira autokuća PSC Osijek. Na prvom mjestu našla se Insignia ZEV koja je i na međunarodnim turnirima u Poljskoj i Austriji postigla zapažen rezultat.

U drugoj kategoriji, freestyle, sve je dopušteno – ideja je pokazati što zanimljivijeg, maštovitijeg  i korisnijeg robota. U ovoj kategoriji pobjedu je odnio Tvrtko Brekalo sa robotom Amfibija, a na drugo mjesto se plasirao natjecatelj iz Rusije, Kivolya Peter koji je pokazao robotiziranu verziju Hummer vozila. Posebno priznanje u kategoriji Freestyle dobio je i Centar tehničke kulture Osijek koji je izložio mnoštvo robota koje su načinili polaznici njihove robotske sekcije.

Svi sudionici su se dobro zabavili, a sljedeće godine se veselimo još većem međunarodnom turniru TERA Robot Cup koji se zbog svoje popularnosti uvrstio kao stalni događaj na izložbi Budi Uzor.