22.09.2009, 11:00

BICRO ULAŽE 4,5 MILIJUNA KUNA U RAZVOJ SUSTAVA ISKORIŠTENJA SUNČEVE ENERGIJE

U Zagrebu, 3. rujna 2009. u prostorijama Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske - BICRO d.o.o., vladine agencije za provedbu vladinih programa potpore tehnologijskom razvoju, potpisan je novi ugovor unutar programa razvoja na znanju utemeljenih poduzeća - RAZUM, kojim se osigurava početno financiranje razvoja novog proizvoda u novoosnovanim na znanju utemeljenim poduzećima, kao i u postojećim malim i srednjim poduzećima.


Financijska potpora odobrena je za razvojni projekt novoosnovanom poduzeću NOVAMINA centar inovativnih tehnologija d.o.o. iz Zagreba u visini od preko 4,5 milijuna kuna što čini 70% ukupnih troškova projekta. Za realizaciju projekta osigurana je odgovarajuća razvojno-istraživačka, financijska i infrastrukturna potpora, te mreža tehnoloških i marketinških partnera iz Hrvatske i Europe. Brodarski institut iz Zagreba glavni je partner poduzeća u realizaciji projekta. Projektom se želi potaknuti razvoj efikasnog i tržišno isplativog sustava iskorištenja sunčeve energije u obliku komercijalnog proizvoda koji će biti u stanju kombinirano proizvoditi električnu energiju (za predaju u elektroenergetski sustav ili internu upotrebu) i osiguravati krajnjim korisnicima (primjerice hotelima, kampovima, industrijskim postrojenjima) toplinsku energiju za višestruku namjenu. Projektna ideja je nastala kroz višegodišnju suradnju s međunarodnim i domaćim znanstveno istraživačkim timovima i gospodarskim subjektima
Ugovor s poduzećem NOVAMINA centar inovativnih tehnologija d.o.o. za financiranje projekta pod nazivom "Solar ORC (Organski Renking Ciklus)" potpisali su u ime Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske direktor Dalibor Marijanović, a u ime poduzeća NOVAMINA centar inovativnih tehnologija d.o.o. direktor mr. sc. Davor Linarić, uz nazočnost direktora programa RAZUM Ive Friganovića. Svrha projekta je povećanje konkurentnosti inovativnog poduzeća na hrvatskom, europskom i svjetskom tržištu vezano uz iskorištavanje obnovljivih izvora energije koji nisu štetni za okoliš.